4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy bár a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető pedolfilbotrány apropóján aktivizálódott fideszes személyiség hetek óta azt állítja, olyan bizonyítékai vannak, amelybe a kormány, de minimum Rogán Antal propagandaminiszter belebukhat, a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen tett látogatása után sem derült fény a bizonyítékokra. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Egy hét telt el a nemzeti ünnep óta, de nem lettünk okosabbak azt illetően, vajon mivel is akarja megbuktatni Magyar Péter a kormányt, de legalábbis Rogán Antalt. Azt ugyanis, hogy a Völner–Schadl-ügy miatt, már eddig is tudtuk. De abból, hogy a Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezető pedolfilbotrány apropóján aktivizálódott fideszes személyiség kedden odacsődítette a sajtót a Fővárosi Nyomozó Ügyészségre, alighanem mindenki arra következtetett, hogy végre kiderül, mi lapul a tarsolyában.

Magyar Péter szavait követik tettek?
Magyar Péter szavait követik tettek?
Fotó: Mfor / Izsó Márton

Csalódnunk kellett. Bár Magyar azzal kecsegtetett, hogy a perdöntő bizonyítékokkal érkezik a Belgrád rakpartra, ezeket, ha meg is tette, nem tárta az őt tanúként behívó testület elé. Csupán annyit mondott, hogy rendelkezik olyan hangfelvételekkel, amelyek bizonyítják, Orbán Viktor kabinetfőnöke, Rogán Antal és társai beavatkoztak a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiba.

Ami elbizonytalaníthatja – nem kicsit – az eseményeket kívülről figyelőket, az az, hogy nemhogy mi, hanem saját bevallása szerint az sem látta még a perdöntő bizonyítékokat, akinek elvileg azokat már régen látnia kellett volna. Az ügyvédjének, Bárándy Péternek. 

Akinek a kiválasztása is pikáns, lévén, hogy ő volt 2002-2004 között az igazságügyi miniszter Medgyessy Péter kormányában. Tudják, ez utóbbi váltotta az első, 1998-2002 között regnált Orbán-kabinetet, így akár üzenetként is felfogható, egyszersmind megerősíthet minket abban, hogy Magyar teljesen szakítani akar a politikai közösségével, s a NER-rel.

Más kérdés, hogy nyilatkozatai alapján az emberben nem ez az érzés támad. Hanem az, hogy Magyar továbbra is a Fidesszel képzeli el a jövőjét, csak egy Orbán, Rogán stb. – másokat még nem nevezett meg – nélkülivel. Miközben nem támogatja Karácsony Gergelyt. Hogy Gyurcsány Ferenccel nem képzel el közös jövőt, az érthető, vele aligha lehet választást nyerni Magyarországon – és ez így van jól.

De ha az ellenzéket Fletóval azonosítja, ahogy azt tette a nemzeti ünnepes szónoklatában, akkor egyrészt csak erősíti, hogy egy Fidesz 2.0-át akar – Gulyás Gergelyestül? –, másrészt Karácsony negligálásával zavarba hozza azokat, akik a főpolgármesterrel szimpatizálnak. Hogy ez mekkora tábor, azt nem tudjuk. Majd kiderül június elején, az európai parlamentivel együtt megtartandó önkormányzati választásokon.

Amelyen jelen állás szerint a regnáló főváros-vezetőnek két ellenjelölttel is meg kell küzdenie. Egyikőjük e heti felbukkanása sem váratlan, mind Szentkirályi Alexandra, mind Vitézy Dávid indulása már hónapok óta úgymond „fideszes wishful thinking”-ként benne volt a levegőben (érkezésükben, vagyis, hogy a szavazólapokon is majd szerepel a nevük, már nem vagyok biztos). Közös pont: Vitézy együttműködne Magyarral – egy újabb részlet, ami zavarba ejtheti az LMP-seken kívüli ellenzéki szavazókat.

A fenti bejelentések időzítése mindenesetre nem meglepő: elterelni a figyelmet a Magyar-jelenségről. Bevett szokása ez a hatalomnak, azon belül is a rogáni propagandagépezetnek.

E gyártmányának tekinthető e hét másik nagy port kavart fejleménye is, Lázár János egy kormánytagtól meglehetősen bárdolatlannak tekinthető kirohanása a Spar ellen.

Ám amíg Magyar velünk van, ezek az ügyek csak ideig-óráig terelhetik el a köz figyelmét. Márpedig Varga Judit egykori igazságügyi miniszter exférje – és a volt felesége minisztertársaival folytatott telefonbeszélgetéseinek eléggé el nem ítélhető módon, titokban felvevője – jövő kedden ismét magát helyezi a fókuszba: akkor ismét hivatalos az ügyészségen. 

Arra azért, hogy ezúttal visz-e magával bizonyítékot, nem vennék mérget.

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatják.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

A Magyar-ügyről nézze meg szerkesztőségünk legfrissebb Podcastját:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!