<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Kitartó nézőink megszokhatták, hogy rendre aktuális közéleti, politikai, gazdasági témákkal jelentkezünk a Hét Videója rovatunkban. Ezúttal kivételt teszünk, és magunkkal, a sajtóval foglalkozunk. Persze ennek is megvan a maga aktualitása.

Ez a video eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

A héten 28 szerkesztőség közös közleményben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve, hogy tegye lehetővé a média számára a munkája elvégzését: a közvélemény hiteles tájékoztatását.

Elengedhetetlen az alapos, hiteles tájékoztatás (Fotó: depositphotos.com)
Elengedhetetlen az alapos, hiteles tájékoztatás (Fotó: depositphotos.com)

Lapcsaládunk is csatlakozott a kezdeményezéshez, amellyel semmilyen rendkívüli felhatalmazást nem kértek az újságíró műhelyek, csak annyit, ami alapfeladataik ellátáshoz szükséges. Hogy ellenőrzött keretek között forgathassanak a kórházakban, nem akadályozva az ott folyó gyógyító munkát, de bemutatva, hogy milyen veszélyes kór a koronavírus, és miért fontos, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat. Egészséges fiatal szervezetek betegednek meg és halnak bele a vírusba. Az életmentő munka bemutatása nem öncélú, nem szenzációhajhász, hanem a kegyetlen valóság megismerését szolgálja.

És nem lenne példa nélküli. Számos országban engedik a sajtónak, hogy az egészségügyi frontvonalból tudósítson. Az egyik legmegrázóbb dokumentuma ennek a szlovákiai Dunaszerdahely kórházában készült felvétel, ami testközelbe hozta, hogy mi zajlik a Covid-osztályokon, mennyire próbára teszi az ápoltat és az ápolót is ez a lehetetlen helyzet, amit a koronavírus teremtett.

Idehaza elvétve van példa erre, egy-két fotósorozat készülhetett eddig a kórházakban. (Szombaton hosszú idő után a kormány felügyelete alatt álló MTI két vidéki intenzív osztályról is közölt képeket, vagyis az állami hírügynökségnek, de csak neki megengedték, hogy tegye a dolgát  -  a szerk.)

Azt is kértük, hogy oldják fel a nyilatkozatstoppot az egészségügyben dolgozók körében, akik arccal, névvel felvállaltan mondhassák el tapasztalataikat. Ez sem ármánykodás, nem az a célunk, hogy ezáltal is gyengítsük a járvány elleni védekezést, mindössze a valóságot akarjuk megmutatni mindenki számára. Első kézből.

Végül, de nem utolsósorban az operatív törzs folyamatos kommunikációs rendelkezésre állását kértük. Ezt a feladatát jelenleg nem tudja ellátni a törzs, a napi 20-30 perces köztévés tájékoztató csak részben tudja betölteni feladatát. Azt talán hagyjuk is, hogy az újságírói kérdések szűrten, a kormánypárti sajtó túlsúlyával hangoznak el; mert amire szükségünk lenne, az a folyamatos, hiteles, alapos tájékoztatás. Nem biztos, hogy az országos tisztifőorvosnak kell megtartania például a tévés tájékoztatókat. Az ő dolga a védekezés szervezése, irányítása. Egy erre a feladatra kijelölt, alaposan felkészített kommunikátor pont be tudná tölteni azt az információs űrt, amit ma a sajtó - és rajta keresztül a széles nyilvánosság - érzékel.

Természetesen nem vagyunk naivak, tisztában vagyunk vele, hogy kérésünket ez a kormány nem fogja teljesíteni. Elég, ha felidézzük a miniszterelnök minapi tévés interjúját, amelyben egy fél mondat erejéig foglalkozott a kezdeményezéssel: bár nem konkretizálta, hogy a média egy része közleménnyel fordult hozzá, de a védekezés kapcsán megemlítette, hogy szerinte nincs most itt az ideje álhírek és kamu videók készítésének. Ebből mindenki érthet.

A témával foglalkozó Hét Videója itt tekinthető meg: