4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

-

Kitartó nézőink megszokhatták, hogy rendre aktuális közéleti, politikai, gazdasági témákkal jelentkezünk a Hét Videója rovatunkban. Ezúttal kivételt teszünk, és magunkkal, a sajtóval foglalkozunk. Persze ennek is megvan a maga aktualitása.

Ez a video eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.

A héten 28 szerkesztőség közös közleményben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, kérve, hogy tegye lehetővé a média számára a munkája elvégzését: a közvélemény hiteles tájékoztatását.

Elengedhetetlen az alapos, hiteles tájékoztatás (Fotó: depositphotos.com)
Elengedhetetlen az alapos, hiteles tájékoztatás (Fotó: depositphotos.com)

Lapcsaládunk is csatlakozott a kezdeményezéshez, amellyel semmilyen rendkívüli felhatalmazást nem kértek az újságíró műhelyek, csak annyit, ami alapfeladataik ellátáshoz szükséges. Hogy ellenőrzött keretek között forgathassanak a kórházakban, nem akadályozva az ott folyó gyógyító munkát, de bemutatva, hogy milyen veszélyes kór a koronavírus, és miért fontos, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat. Egészséges fiatal szervezetek betegednek meg és halnak bele a vírusba. Az életmentő munka bemutatása nem öncélú, nem szenzációhajhász, hanem a kegyetlen valóság megismerését szolgálja.

És nem lenne példa nélküli. Számos országban engedik a sajtónak, hogy az egészségügyi frontvonalból tudósítson. Az egyik legmegrázóbb dokumentuma ennek a szlovákiai Dunaszerdahely kórházában készült felvétel, ami testközelbe hozta, hogy mi zajlik a Covid-osztályokon, mennyire próbára teszi az ápoltat és az ápolót is ez a lehetetlen helyzet, amit a koronavírus teremtett.

Idehaza elvétve van példa erre, egy-két fotósorozat készülhetett eddig a kórházakban. (Szombaton hosszú idő után a kormány felügyelete alatt álló MTI két vidéki intenzív osztályról is közölt képeket, vagyis az állami hírügynökségnek, de csak neki megengedték, hogy tegye a dolgát  -  a szerk.)

Azt is kértük, hogy oldják fel a nyilatkozatstoppot az egészségügyben dolgozók körében, akik arccal, névvel felvállaltan mondhassák el tapasztalataikat. Ez sem ármánykodás, nem az a célunk, hogy ezáltal is gyengítsük a járvány elleni védekezést, mindössze a valóságot akarjuk megmutatni mindenki számára. Első kézből.

Végül, de nem utolsósorban az operatív törzs folyamatos kommunikációs rendelkezésre állását kértük. Ezt a feladatát jelenleg nem tudja ellátni a törzs, a napi 20-30 perces köztévés tájékoztató csak részben tudja betölteni feladatát. Azt talán hagyjuk is, hogy az újságírói kérdések szűrten, a kormánypárti sajtó túlsúlyával hangoznak el; mert amire szükségünk lenne, az a folyamatos, hiteles, alapos tájékoztatás. Nem biztos, hogy az országos tisztifőorvosnak kell megtartania például a tévés tájékoztatókat. Az ő dolga a védekezés szervezése, irányítása. Egy erre a feladatra kijelölt, alaposan felkészített kommunikátor pont be tudná tölteni azt az információs űrt, amit ma a sajtó - és rajta keresztül a széles nyilvánosság - érzékel.

Természetesen nem vagyunk naivak, tisztában vagyunk vele, hogy kérésünket ez a kormány nem fogja teljesíteni. Elég, ha felidézzük a miniszterelnök minapi tévés interjúját, amelyben egy fél mondat erejéig foglalkozott a kezdeményezéssel: bár nem konkretizálta, hogy a média egy része közleménnyel fordult hozzá, de a védekezés kapcsán megemlítette, hogy szerinte nincs most itt az ideje álhírek és kamu videók készítésének. Ebből mindenki érthet.

A témával foglalkozó Hét Videója itt tekinthető meg:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!