4p

Főszerkesztői jegyzet arról, hogy az amúgy is szinte napi rendszerességgel az újságok címoldalán szereplő Mészáros Lőrinc most azzal került a hírekbe, hogy lefotózták, amint feleségével és a többi családtagjával egy luxusjacht fedélzetén piheni ki a hétköznapok fáradalmait. Ezek jutottak eszembe a hét eseményeiről.

Mészáros Lőrinc kiakadt. Azt mondja, közszereplőként megilleti őt, hogy nyári szabadságán tiszteletben tartsák a magán- és a családi életét.

Nagy hullámokat kavart. Fotó: Superyachtfan
Nagy hullámokat kavart. Fotó: Superyachtfan

Azt hiszem, nem kell részletesen ecsetelni, mi az apropója a felcsúti nagyvállalkozó megnyilatkozásának. De ha valaki mégsem hallott volna az egész országot, s talán még a szélesebb hazát is megmozgató hírről, akkor dióhéjban felidézem: egy Rose d’or (magyarul: Aranyrózsa – mi más?) nevű luxusjachton lefotózták a nemzet gázszerelőjét és második feleségét, Várkonyi Andreát. Mint kiderült, a hajó az MBH Bank-csoporthoz tartozó Euroleasing Zrt.-é, a luxushajó a becslések szerint 27 milliárd forintba kerülhetett. Még annyit érdemes tudni, hogy a lízingcég a tavalyi évet 18 milliárd forintos árbevétel mellett 1,6 milliárdos veszteséggel zárta, miközben csak magának a jachtnak az éves üzemeltetése 2,4 milliárdba kerül.

Mivel Mészáros a 660 milliárd forintos vagyonával Magyarország leggazdagabb embere, ezt a luxusjachtot simán megvásárolhatta volna. Ahogy mondjuk olyasvalaki venne egy használt autót 2,7 millióért, akinek a megtakarításai 66 millióra rúgnak – csak hogy érzékeltessem az arányokat.

Mégsem vett, hanem csak bérelt – ami érthető is, annyi minden másra kell a pénz ebben a „szankciós inflációs környezetben”. Más kérdés, hogy az Euroleasing nem egy mezei cég, hanem annak a bankcsoportnak a tagja, amelynek legnagyobb tulajdonosa történetesen maga Mészáros. 

Hogy miből lett az, hogyan halmozhatott fel 660 milliárdos vagyont – ami a 85-szöröse (!) annak a 2014-es értéknek, amivel először bekerült a 100 leggazdagabb magyar közé –, azt pontosan nem tudni, a lehetséges módokról tengernyi cikket írtunk mi is az oldalunkon. Legyen elég annyi, hogy valószínűleg nem a tanult szakmájából, a gázszerelésből gazdagodott meg és abban sem lehetünk biztosak, hogy ez a vagyon teljes egészében az övé.

Azt mondjuk nem értem, a Rose d’or tulajdonosi hátterére vonatkozó újságírói kérdést miért arra hivatkozva passzolta a Mészáros-cégbirodalom zászlóshajója, az Opus Global, hogy Mészáros Lőrinc magánemberként vette igénybe a szolgáltatást. Hiszen, ha közvetve is, de a luxusjacht mégiscsak az övé, akkor nem mindegy?

Inkább azzal foglalkoznék, egy közszereplőt tényleg megilleti-e, hogy a magán- és családi életét tiszteletben tartsák.

Nos, a közszereplő – vagy más néven, közéleti szereplő – fogalmát az ügynöktörvény vezette be a magyar jogba. Eszerint ilyennek számít „az a személy, aki közhatalmat gyakorol, gyakorolt vagy közhatalom gyakorlásával járó tisztségre jelölték, illetve aki a politikai közvéleményt feladatszerűen alakítja vagy alakította”. Az Alkotmánybíróság 1994-es határozata szerint pedig „a közszereplést vállaló személyeknek vállalni kell azt is, hogy mind a sajtó, mind pedig a szélesebb közvélemény figyelemmel kíséri minden szavukat és cselekedetüket, így nagyobb türelmet kell tanúsítaniuk a kritikai megnyilvánulásokkal szemben”. Ez aztán később ment a kukába, helyére a Polgári törvénykönyvbe ez került: „A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja; azonban az nem járhat a magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.” Ez a passzus érvényes ma is.

Hogy a Magyarország leggazdagabb emberének nyári szabadsága alatti luxusjachtozás lefotózása az emberi méltóság megsértését jelenti-e, azt nem tudom.

Azon viszont szerintem meg magyarok milliói akadhatnak ki, hogy amikor az infláció két év alatt mintegy 30 százalékkal rontja a pénzük értékét, sokaknak alig vagy egyáltalán nem futja a létfenntartásuk mellett más javakra – nyaralni például az idén jóval kevesebben tudnak elmenni, mint tavaly, kozmetikázza is ki ennek az ellenkezőjére az adatokat a kormány turisztikai ügynöksége –, akkor nem szívderítő látni, hogy a feltehetően az ő, azaz az adófizetők pénzéből is meggazdagodottak milyen fényűző körülmények között, túlzás nélkül állítható, hivalkodva pihenik ki a hétköznapok fáradalmait.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!