Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy bostoni kórház kutatói megnézték, milyen összefüggés van a egyes emésztőrendszeri tünetekre történő internetes keresések és a koronavírus-járványgócok kialakulása között. Az eredmény alapján érdemes gyakran vizsgálgatni a Google Trends-et, mert előrejelezheti, hol lobban be a közeljövőben a fertőzés.

A gasztrointesztinális, azaz emésztőszervi tünetekre történő internetes keresések akár hetekre előre is megjósolhatják a Covid-19 járványgócok kialakulását - derült ki a Massachusetts General Hospital kutatóinak tanulmányából, amelyet a Bloomberg idézett vasárnap. 

A kutatók a január 20. és április 20. közötti időszakra hasonlították össze az ízlelés és az étvágy csökkenésével, hasmenéssel kapcsolatos internetes keresések adatait a regisztrált koronavírusos esetek számával 15 amerikai államban. Azt találták, hogy a keresések száma különösen New York, New Jersey, Kalifornia, Massachusetts és Illinois esetében mutatnak szoros öszefüggést a 3-4 hét múlva bekövetkező koronavírus esetszám-emelkedéssel.

A tanulmány elkészítésében közreműködő gasztroenterológus, Kyle Staller szerint az adatok aláhúzzák az emésztőrendszeri tünetek jelentőségét a Covid-19 fertőzés előjeleként. A Google Trends pedig - a keresőóriásnak az a szolgáltatása, amelynek segítségével követhető, hogy egy adott időszakban milyen kifejezésekre milyen gyakorisággal kerestek rá, akár területi bontásban - egy értékes eszköz lehet a pandémia előrejelzésében.

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

Az elitmed.hu orvostudományi portál egy tanulmány alapján korábban arról írt: miközben az új coronaria vírus (2019-nCoV) fertőzés légúti tünetei jól ismertek, azonban azok az emésztőszervi panaszok, melyek a 2019-nCoV fertőzés során megelőzhetik a légúti tüneteket, sokkal kevésbé: ezek elsősorban az émelygés és a hasmenés. Ezek előfordulási gyakoriságában nagy eltérések mutatkoznak a leírások között: 5-50%-ig szórnak az adatok. 

Nem véletlen az sem, hogy világszerte - így Magyarországon is - végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvízben észlelt koncentráció-növekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését; a legfrissebb hazai eredmények alapján Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein és Debrecenben várnak leginkább növekedő tendenciát - itt írtunk a részletekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.