TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
mfor.hu

Egy bostoni kórház kutatói megnézték, milyen összefüggés van a egyes emésztőrendszeri tünetekre történő internetes keresések és a koronavírus-járványgócok kialakulása között. Az eredmény alapján érdemes gyakran vizsgálgatni a Google Trends-et, mert előrejelezheti, hol lobban be a közeljövőben a fertőzés.

A gasztrointesztinális, azaz emésztőszervi tünetekre történő internetes keresések akár hetekre előre is megjósolhatják a Covid-19 járványgócok kialakulását - derült ki a Massachusetts General Hospital kutatóinak tanulmányából, amelyet a Bloomberg idézett vasárnap. 

A kutatók a január 20. és április 20. közötti időszakra hasonlították össze az ízlelés és az étvágy csökkenésével, hasmenéssel kapcsolatos internetes keresések adatait a regisztrált koronavírusos esetek számával 15 amerikai államban. Azt találták, hogy a keresések száma különösen New York, New Jersey, Kalifornia, Massachusetts és Illinois esetében mutatnak szoros öszefüggést a 3-4 hét múlva bekövetkező koronavírus esetszám-emelkedéssel.

A tanulmány elkészítésében közreműködő gasztroenterológus, Kyle Staller szerint az adatok aláhúzzák az emésztőrendszeri tünetek jelentőségét a Covid-19 fertőzés előjeleként. A Google Trends pedig - a keresőóriásnak az a szolgáltatása, amelynek segítségével követhető, hogy egy adott időszakban milyen kifejezésekre milyen gyakorisággal kerestek rá, akár területi bontásban - egy értékes eszköz lehet a pandémia előrejelzésében.

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

Az elitmed.hu orvostudományi portál egy tanulmány alapján korábban arról írt: miközben az új coronaria vírus (2019-nCoV) fertőzés légúti tünetei jól ismertek, azonban azok az emésztőszervi panaszok, melyek a 2019-nCoV fertőzés során megelőzhetik a légúti tüneteket, sokkal kevésbé: ezek elsősorban az émelygés és a hasmenés. Ezek előfordulási gyakoriságában nagy eltérések mutatkoznak a leírások között: 5-50%-ig szórnak az adatok. 

Nem véletlen az sem, hogy világszerte - így Magyarországon is - végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvízben észlelt koncentráció-növekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését; a legfrissebb hazai eredmények alapján Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein és Debrecenben várnak leginkább növekedő tendenciát - itt írtunk a részletekről.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.