<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
mfor.hu

Egy bostoni kórház kutatói megnézték, milyen összefüggés van a egyes emésztőrendszeri tünetekre történő internetes keresések és a koronavírus-járványgócok kialakulása között. Az eredmény alapján érdemes gyakran vizsgálgatni a Google Trends-et, mert előrejelezheti, hol lobban be a közeljövőben a fertőzés.

A gasztrointesztinális, azaz emésztőszervi tünetekre történő internetes keresések akár hetekre előre is megjósolhatják a Covid-19 járványgócok kialakulását - derült ki a Massachusetts General Hospital kutatóinak tanulmányából, amelyet a Bloomberg idézett vasárnap. 

A kutatók a január 20. és április 20. közötti időszakra hasonlították össze az ízlelés és az étvágy csökkenésével, hasmenéssel kapcsolatos internetes keresések adatait a regisztrált koronavírusos esetek számával 15 amerikai államban. Azt találták, hogy a keresések száma különösen New York, New Jersey, Kalifornia, Massachusetts és Illinois esetében mutatnak szoros öszefüggést a 3-4 hét múlva bekövetkező koronavírus esetszám-emelkedéssel.

A tanulmány elkészítésében közreműködő gasztroenterológus, Kyle Staller szerint az adatok aláhúzzák az emésztőrendszeri tünetek jelentőségét a Covid-19 fertőzés előjeleként. A Google Trends pedig - a keresőóriásnak az a szolgáltatása, amelynek segítségével követhető, hogy egy adott időszakban milyen kifejezésekre milyen gyakorisággal kerestek rá, akár területi bontásban - egy értékes eszköz lehet a pandémia előrejelzésében.

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

Az elitmed.hu orvostudományi portál egy tanulmány alapján korábban arról írt: miközben az új coronaria vírus (2019-nCoV) fertőzés légúti tünetei jól ismertek, azonban azok az emésztőszervi panaszok, melyek a 2019-nCoV fertőzés során megelőzhetik a légúti tüneteket, sokkal kevésbé: ezek elsősorban az émelygés és a hasmenés. Ezek előfordulási gyakoriságában nagy eltérések mutatkoznak a leírások között: 5-50%-ig szórnak az adatok. 

Nem véletlen az sem, hogy világszerte - így Magyarországon is - végeznek szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvízben észlelt koncentráció-növekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését; a legfrissebb hazai eredmények alapján Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein és Debrecenben várnak leginkább növekedő tendenciát - itt írtunk a részletekről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.