2p

De ebben a külföldről behurcolt fertőzések még benne sincsenek.

Nyíregyházán, Budapest észak és központi területein, Debrecenben növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a 36. héten végzett szennyvízvizsgálatok

- áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss jelentésében, mely a szennyvízvizsgálatok aktuális tapasztalatairól számol be.

A szennyvízben észlelt koncentráció-növekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, de a módszer a behurcolt eseteket és az egyedi gócokat nem méri. Az eredmények tehát arra utalnak, hogy 

az ország nagyobb részén megindult a közösségi terjedés.

Szombaton írtunk arról, hogy a számítások alapján mely megyékben robbanhat be a leginkább a koronavírus a közeljövőben. A 100 ezer lakosra vetített esetszámok alakulása alapján elsődlegesen Budapesten jósoltunk komolyabb felfutást, a lista második helyére Hajdú-Bihar megyét tettük. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a hetedik helyen állt, de a friss szennyvíz-adatok alapján hamarosan előbbre fog törni.

Mint ismert, az NNK május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg heti mintavétel történik a fővárost ellátó három szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken, és néhány vidéki városban.

Az NNK felhívja a figyelmet, hogy tartsunk be minden olyan elővigyázatossági intézkedést, amit tavasszal megtanultunk, de úgy tűnik, mostanra már elfelejtettünk. Vagyis:

  • ha koronavírusos tüneteket észlelünk magunkon, maradjunk otthon, és értesítsük a háziorvosunkat
  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, ahol nem lehet ott viseljünk orrot és szájat eltakaró maszkot
  • viseljük maszkot az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön
  • gyakran és alaposan mossunk kezet
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.

És még arra is emlékeztetnek minket, mindez miért fontos: hogy meg tudjuk előzni a fertőzés terjedését, és el tudjuk kerülni a további, a mindennapi életünket korlátozó intézkedések bevezetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!