<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Egy kis lépés az ő életükért. 

Csak Budapesten 13 millió étel elviteles dobozt használunk fel évente, a Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérése szerint. Ha ez mind eldobható műanyag doboz, akkor ez évente 1,06 tonnányi CO2 kibocsátást jelent. A Rakun Dobozközösség a Felelős Gasztrohős Alapítvány támogatásával a Föld Napja alkalmából kampányt indított az egyszer használatos elviteles dobozok okozta környezeti károk enyhítése érdekében.

A vendéglátóhelyek tele vannak velük

2021 nyarán látott napvilágot a Nature Sustainability magazinban az a tanulmány, amely megállapította, hogy az óceánban található harmadik leggyakoribb műanyag hulladék (a zacskó és a palack után) az elviteles műanyag  edény és evőeszköz. Emiatt került sor tavaly júliusban néhány típusú elviteles edény és az egyszer használható műanyag evőeszközök forgalmazásának betiltására. Azonban sajnos se az edények, se az evőeszközök nem tűntek el teljesen a vendéglátóhelyekről, a meglévő készletek felhasználása még most is folyamatban van.

Szörnyű, mit rejtenek az óceánok. Fotó: depositphotosSzörnyű, mit rejtenek az óceánok. Fotó: depositphotos

A Rakun Dobozközösség másfél éves fennállása óta már 11680 db egyszer használatos doboztól -azaz 467 kg hulladéktól- mentette meg a Földet újrahasználható acéldobozai segítségével. A Denkstatt Hungary Kft. elemzése szerint a Rakun által használt rozsdamentes acél dobozok már 25 használat után kisebb hatást gyakorolnak a globális felmelegedésre, mint a Magyarországon gyártott, eldobható polipropilén dobozok.

“Hiszünk abban, hogy a változás az egyén szintjén kezdődik. Már országszerte közel 100 vendéglátóhelyen kérhetjük az ételünket többször használható Rakun dobozba az eldobható műanyag helyett, akár kiszállításnál is. Így már rengeteg embernek van lehetősége tenni egy kis lépést azért, hogy a Föld Napja mindannyiunk ünnepe legyen!”

- mondta dr. Horvátth Sarolta, a Dobozközösség egyik alapítója.

Az élelmezéshez köthető a teljes CO2 kibocsátásunk 35 százaléka. Ezért ha egy fenntartható világot szeretnénk, kiemelten oda kell figyelnünk arra, hogy milyen messziről érkező élelmiszert veszünk le a polcról, mennyi húst eszünk, vagy mennyire agyoncsomagolt terméket választunk.

Ugyanez vonatkozik a vendéglátóhelyek kiválasztására is.

A már lassan 10 éve működő Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel azokat a vendéglátóhelyeket tüntetik ki, akik erőfeszítést tesznek azért, hogy a működésükkel okozott környezeti terhelést csökkentsék. Legfontosabb szempont az alapanyag származása, de az sem mindegy, miben jut el az étel a fogyasztóhoz.

A Rakun Dobozközösség és a Felelős Gasztrohős Alapítvány az április 19-24-ig tartó Föld napja kampány keretében a hulladékmentes életmódhoz segítséget nyújtó nyereményekkel is motiválja a lakosságot, hogy válasszák a környezettudatos ételcsomagolási megoldásokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.