2p

Nagyon megnőtt a vulkánkitörés esélye a folyamatos földrengések nyomán.

Az izlandi hatóságok szükségállapotot hirdettek, miután erős földrengések sorozata rázta meg az ország délnyugati Reykjanes-félszigetét, jelezve, hogy a térségben megnőtt a vulkánkitörés valószínűsége. „Az országos rendőrfőkapitány a Grindavíktól északra fekvő Sundhnjukagigarban történt intenzív földrengés miatt polgári védelmi szükségállapotot hirdetett ki” – áll a polgári védelmi és katasztrófavédelmi minisztérium közleményében. „A földrengések a mostaninál nagyobbak lehetnek, és ez az eseménysorozat kitöréshez vezethet” – figyelmeztetett a hivatal.

Az izlandi meteorológiai hivatal (IMO) szerint a kitörésre „néhány napon belül” sor kerülhet.

A mintegy 3 kilométerre fekvő Grindavík település alatt egy magmafolyosó húzódik, és bármikor megnyílhat egy hasadék is, ami több magmaszökőkutat is létrehozhat. Ezért a települést szombat hajnalra evakuálták.

Péntek este két erős földrengés volt érezhető a 40 km-re lévő fővárosban, Reykjavíkban is, valamint az ország déli partvidékének nagy részén. Az IMO előzetes adatai szerint a Grindavíktól északra történt legnagyobb rengés 5,2-es erősségű volt.

(via hvg.hu)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!