<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Egy izraeli tanulmány az eddigi legerősebb bizonyítékát találta a D-vitamin-hiányos állapot és a Covid súlyos, akár halálos szövődményei közötti összefüggésnek.

A Bar Ilan Egyetem és a Galileai Orvosi Központ kutatóinak tanulmánya szoros összefüggést mutatott ki az Izraelben igen elterjedt D-vitamin-hiányos állapot, és a Covid-betegek halálozása vagy súlyos betegsége között, valamint azt állítja, hogy a megnövelt D-vitamin-szint segíthet a COVID-19-ben szenvedő betegeknek csökkenteni a súlyos betegségek vagy a halálozás kockázatát - számolt be az eredményekről az MTI.

A kutatók szerint ennek a vitaminnak olyan erős hatása van a betegség súlyosságára, hogy életkoruk és D-vitamin-szintjük alapján meg tudják jósolni, mi történik a megfertőződött emberekkel.

A D-vitamin-hiány jelentősen növeli a kockázati szintet - állapították meg az izraeli orvosok a PLOS One folyóiratban csütörtökön közzétett tanulmányukban. A méréseket a vírus első két izraeli hullámának idején, még a vakcinák széles körben elérhetővé válása előtt végezték,  és az orvosok hangsúlyozták, hogy a vitaminkiegészítők nem helyettesítik a védőoltásokat, hanem csak az immunitás csökkenésének megakadályozását szolgálhatják.

Érdemes szedni

A Közel-Keleten, s benne Izraelben igen elterjedt a D-vitamin-hiány, egy 2011-es tanulmány szerint ötből csaknem négy embernek alacsony a vitaminszintje. Az új izraeli tanulmány szerint a fertőzés előtt táplálékkiegészítők szedésével a betegek elkerülhetik a COVID-19 legsúlyosabb következményeit.

"A D-vitamin segít a fertőzötteknek, mert hatékonyan erősíti az immunrendszert a légzőrendszert megtámadó vírusos kórokozók elleni küzdelemben" - mondta a The Times of Israelnek Amiel Dror, az egyik kutató. Ez ugyanúgy vonatkozik az omikronra, mint a korábbi változatokra - tette hozzá.

Izraelben és számos más országban az egészségügyi hatóságok már régóta javasolták a D-vitamin-kiegészítőket a koronavírus-járványra válaszul, de eddig kevés adat állt rendelkezésre ennek hatékonyságáról.

Júniusban a kutatók már közzétették az előzetes eredményeket, amelyek szerint a nem sokkal a kórházi kezelés előtt D-vitamin-hiányban szenvedő koronavírusos betegek 26 százaléka halt meg, szemben a normális D-vitamin-szintű betegekkel, ahol csak 3 százalék vesztette életét.

Azt is megállapították, hogy a kórházban kezelt, D-vitamin-hiányos betegek átlagosan 14-szer nagyobb valószínűséggel kerültek súlyos vagy kritikus állapotba, mint mások.

A kutatás június óta két évre visszamenőleg is górcső alá vette a betegek korábbi vitaminszintjének adatait, és megállapította, hogy továbbra is erős a korreláció a betegség súlyosságával, vagyis nem a betegség megjelenése okozta a D-vitamin-szint csökkenését.

Baj van, de javul a helyzet

Közben az izraeli egészségügyi minisztérium helyzetjelentést tett közzé a járvánnyal kapcsolatban. Eszerint az ország mind a 280 települése piros színkóddal jelzett, vagyis jelentősen fertőzött. Az R, a fertőzési mutató viszont 0,9-re mérséklődött, vagyis száz fertőzött csak 90 embernek adja át a vírust, ami a járvány visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámban, decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

Tovább zsugorodott a fertőzöttek száma, jelenleg 373 160 aktív koronavírusos esetet tartanak számon a mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben. A fertőzöttek mellett jelenleg 73 229-en vannak házi karanténban, mert fertőzöttel érintkeztek.

A kórházi ellátást igénylő 2715 beteg közül jelenleg 1132-en vannak súlyos állapotban, és 288-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Ezek a számok továbbra is folyamatosan magasak, mert a súlyos betegek statisztikába kerülése 1-2 héttel követi a fertőződéseket.

A koronavírus-járvány megjelenése óta 3 094 984 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Világméretű összehasonlításban Izrael a harmadik az összesen mért fertőzöttek számában a népességhez viszonyítva, a több mint félmillió lakosú országok körében - emelte ki a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet pénteken.

Izraelben tavaly december vége óta 6 692 301, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,97 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 446 649-en, a lakosság 47,82 százaléka már három oltást kapott, és 658 505-en adatták be maguknak a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 9080-an, az utóbbi hét napon 338-an haltak meg.

(MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.