1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több rotorlapát is megsérült.

Nem tud többet repülni az Ingenuity minihelikopter a Marson, a héten a Földre küldött felvételeken ugyanis látszik, hogy több rotorlapát is megsérült egy leszállás során - ismertette csütörtökön a NASA amerikai űrkutatási hivatal.

A tájékoztatás szerint a minihelikopter ugyan még egyenesen áll és képes kommunikálni a földi irányítóközponttal, repülni azonban már képtelen. Ezzel az eredetileg mindössze 30 napra tervezett misszió csaknem három évet követően véget ért.

Az Ingenuity a Perseverance marsjáró felett - többet nem repül már. Fotó: NASA
Az Ingenuity a Perseverance marsjáró felett - többet nem repül már. Fotó: NASA

Az Ingenuity nevű minihelikoptert 2021 februárjában tette le a vörös bolygó felszínén a Perseverance marsjáró. A lítium-ion akkumulátorral meghajtott 1,8 kilogrammos eszköz volt az első légi jármű, amely egy másik bolygó felszínén emelkedett a levegőbe.

Üzembe helyezése óta a szélsőséges marsi körülményekkel dacoló Ingenuity a tervezett öt helyett 72 repülést hajtott végre.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!