4p

A Japan Airlines egy új ruhakölcsönző szolgáltatással lepi meg a vele utazókat. Bár nem mindenki lesz erre vevő, mégis sikert arathat, hiszen a súlyosabb csomagért pótdíjat kell fizetni, ha repülünk.

Mit pakoljak be? Minden turistában felmerül indulás előtt ez a kérdés, főleg a nők körében. A világ egyik legnagyobb légitársasága most megpróbált erre egy eredeti megoldást találni, miközben elsődleges célja a fenntarthatóság megőrzése, azaz, hogy ne repüljenek túlsúllyal a gépek, mert az árt a környezetnek.

Sokszor egy hétvégére annyi holmit csomagolnak be a hölgyek, ami elég lenne két hétre. Fotó: Pixabay
Sokszor egy hétvégére annyi holmit csomagolnak be a hölgyek, ami elég lenne két hétre. Fotó: Pixabay

A légitársaság egy évig lehetővé teszi a JAL légitársaság gépein utazók számára, hogy ruhát béreljenek, az országban töltött időtartamra. A 2024. augusztus 31-ig érvényben lévő „Any Wear, Anywhere” kezdeményezés célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a gépek súlyának csökkentésével. A kezdeményezés főleg a tengerentúli járatok esetében lenne jelentős.

Bíznak az utasok környezettudatosságában

„Mivel a Covid után egyre többen repülnek újra, világszerte egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható turizmus népszerűsítése. Az utazók egyre inkább szeretnének fenntarthatóbb döntéseket hozni, de nem mindig van erre lehetőségük” – írja a JAL a közleményében. A szolgáltatás alapkoncepciója: a célállomáson a ruhabérlés lehetővé teszi, hogy csak minimális poggyász kerüljön fel a fedélzetre. Miközben a kényelem szempontjai is érvényesülnek, csakúgy, mint a környezeti értékek védelme.

A kölcsönzést a Sumitomo Corporation fogja működtetni, amely az összes ruha beszerzéséért, szállításáért és kimosásáért lesz felelős. A JAL szerint ezeket a ruházati cikkeket a divatkereskedelmi cégek, illetve a használt ruházati cikkeket árusító boltok többletkészletéből szerzik be, elősegítve ezzel a körkörös gazdasági koncepció megvalósulását.

Kölcsöngardrób, két hétre

A ruhacsomag bérléséhez az utazóknak online kell regisztrálniuk, meg kell adniuk JAL hivatkozási számukat és szállodai címüket, vagy ahol laknak majd. Az utazóknak egy hónappal az utazás előtt kell lefoglalniuk a szállást, és legfeljebb két hétig használhatják e kölcsöngardróbot.

A turisták több különböző szett közül választhatnak, szezontól függően, valamint alkalomhoz illően, ami lehet alkalmi, hétköznapi elegáns, illetve vegyes. Az alap bérleti díj 4 ezer jentől (vagy valamivel több mint 27 dollártól) kezdődik, három felső és két alsó részért.

A JAL nem az első, aki ruhát kölcsönöz, együttműködve szállodákkal. 2021-ben a Rent the Runway teremtett kooperációt a Tripadvisor Plusszal, amely keretében a tagok márkás ruházatot bérelhettek.

A nyaraláshoz való ruházat bérlése lehetővé teszi, hogy elkötelezettség nélkül próbáljon ki valaki új stílusokat, okosabban csomagoljon, és értékes időt takarítson meg otthon, hiszen kevesebbet kell majd haza érkezés után mosnia, tisztíttatnia.

Mi szólnak hozzá a divatipar fő fogyasztói?

Bár a Travel and Leisure népszerű cikkírója, Alison Fox nem kommentálja a kezdeményezést, jelen sorok szerzője azért hozzá enné: lehet, hogy ez a szisztéma férfiak között működik, de nők között kevésbé. 

Sokszor egy hétvégére annyi holmit csomagolnak be a hölgyek, ami elég lenne két hétre, és főleg azokat a ruhákat, amelyek a szekrényben lapuló többi húsz között a kedvenceik. Vagy amelyeket esetleg méretre varrtak kifejezetten a számukra, figyelembe véve az alakjukat, a hozzá színben, stílusban illő cipőket, bizsukat és más kiegészítőket – már ez utóbbiak is komoly súlyt képviselnek. Nem kevesen pedig márkamániások, azaz nem mindegy számukra, mely divatcég holmiját viselik.

Lehet persze, hogy Japánban, illetve az oda utazók körében már ennyi a megszállottan környezettudatos turisták száma, de Európában, ahol éppen a közelmúltban jelentősen emelkedtek a repülőgép jegyek árai, aligha ez lesz most a legfontosabb szempont.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!