5p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a két ország nemigen van jóban egymással – magas politikai és kormányszinten –, mindez nem befolyásolja a turisztikai szakma szereplőit a forgalom élénkítésében. Ajánlatok özönével csábítják Budapestre az északi turistákat.

„Élvezze Budapest páratlan panorámáját egy éjszakai hajókiránduláson a Dunán. Legyen szemtanúja a város legfontosabb nevezetességeinek, miközben korlátlan pohár kiváló minőségű Proseccót kortyolgat” - hangzik az egyik ajánlat a svéd alltomresor.se szerint. A korlátlan mennyiségű ital, mint vonzerő, cseles fogás, ugyanis a svédek legtöbbje még mindig egyfajta bűnös kilengésnek tekinti az alkoholos italok fogyasztását.

Koccintás a Parlamentnél.
Koccintás a Parlamentnél.
Fotó: Prosecco

Hogy miért prosecco? Mert erről tudják mi is az, Skandináviában. A pezsgő szó semmit nem mond, a champagne elnevezés pedig csak a valódi francia nedűket illeti meg. De ha nem akar sok-sok pohár proseccoval koccintani, házi limonádét is kortyolhat, miközben a folyóról csodálja meg a magyar főváros nevezetességeit.

Focaccia meg parmezánkerék

Az árak többnyire megfizethetők, a feltételek korrektek, ingyenes a lemondás, ha előtte egy nappal értesítik a szervezőt, működik a Foglaljon most és fizessen később szisztémája, meg van adva az időtartam, a program, és azt is jelzik, hogy angol nyelvű audio guide-ot  vagy „élő” idegenvezetőt biztosítanak-e .

Ami a harapnivalókat illeti, az egyik ajánlat háromféle mártással locsolt finom rozmaringos focaccia – felár ellenében –, de finom lehet a szarvasgombás tészta is, óriási parmezánkerékben tálalva . Hogy miért nem magyar fogásokat kínálnak, nem tudni. Talán mert a pörkölt vagy a sült kolbász nem mond semmit az Itáliát többször megjárt svédeknek. De a jövőben sem fog, ha nem tálalják a turista elé.

Ha tokaji, akkor frizzante

Hol marad a tokaji – kérdezhetné valaki – mint hungaricum? Nos, ő sem fog csalódni, mert egy másik ajánlat Budapest lenyűgöző látványát egy pohár Tokaj Premium Frizzante kortyolásával köti össze.

Az italok választéka ezzel nem ért véget: van ahol háromféle koktélt kínál a bármixer a fedélzeten fényképezőknek, egy másik program viszont sörtúrát szervez, némi meglepetésre, ugynais a sört az északiak általában Angliával vagy Németországgal kötik össze.

Csaták, vámpírok, népmesék

De léteznek olyan programok is, ahol nem a Duna és az ital a főszereplő: „Élvezze a 2 órás, történelmi hangulatú éjszakai sétát a Budai Várban. Hagyja, hogy az idegenvezető – angol vagy spanyol nyelven – meséljen Önnek a gótikus épületekről, a II. világháborús történetekről, a középkori Budapest csatáiról, vámpírokról (?) és magyarországi népmesékről”.

Mindezért pontosan 7881 forintot kérnek el az utazótól, ami nem számít magas árnak, persze ezt bizonyára az aktuális euro-korona-forint árfolyamhoz igazítják.

Biciklizz és csodáld meg a graffitiket

Újszerű program a kerékpáros graffiti néző túra. A kis csoportos program a Duna-part kevésbé forgalmas szakaszán biciklizteti végig a turistát, majd elvezeti egy „legális graffitifalhoz”, amely fiatal művészeket bátorít az önkifejezésre. Ezután következik a folyóparti piknik.  A program ára 12 ezer forintért, személyenként.

Ha eddig hiányoltuk volna a hungaricumokat: következik a Chimney Cake workshop. (Bár amikor még nem így hívták, erdélyinek volt titulálva). A workshopon a vendégek három féle kürtőskalácsot készíthetnek el, szakértő irányítás mellett. A süteményeket utána magukkal vihetik, persze a recepteket is mellékelik hozzá.

Új sztár a kürtőskalács

A szervezők arra bátorítanak, rendeljenek a vendégek a program után fagylaltot vagy italokat a Chimney Cake boltban – bár ezt már nem tartalmazza a csomag ára, bizonyára sokan élnek a lehetőséggel.

Mindezen élményt egy magyar családi vállalkozás üzletében élvezhetik a résztvevők, ahol kipróbálhatják, a cukros, a kókuszos vagy a fahéjas változat ízlik-e jobban. A programok feltételei itt is svéd precizitással vannak feltüntetve: a bolt adottságai miatt nem vehetnek részt az édes szeánszon a kerekesszékesek, a mozgássérültek és a kisgyerekek, és persze a gluténmentes diétán élőknek sem ajánlják.

Barlangtúrák, szabaduló szobák, hajóbérlések

A több száz féle program között izgalmasnak ígérkeznek a Budai Vár alatti pince és barlangtúrák, a szabaduló szobák, nagyobb társaságoknak ajánlott hajóbérlések.

Kérdés, hogy ezeket az ajánlatokat a neten kívül hol lehet még felleni – bár az alltomresor.se nagyon népszerű online magazin – és hogy minderről hogyan értesül a szállodába megérkező turista. A magyar szálláshelyeken csak azokat a programokra hívják fel a külföldi turisták figyelmét – általános szokás szerint –, amelyek szervezőivel üzleti kapcsolatban áll a menedzsment.

De lehet, hogy már a repülőn lefoglalt belőlük néhányat a baráti társaság a közösségi oldalakon, mobilon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!