8p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az utóbbi évek egyik legjobb húsvéti forgalmára számítanak, mind a fővárosi, mind a vidéki szállodák. Kivételek persze akadnak, például azok a panziók, amelyek a rezsiárak miatt már hónapok óta bezártak. De azokkal már nem foglalkozik senki. Inkább arról olvasni híradásokat, hogy egymás után nyílnak az ötcsillagos szállodák Budapesten, amelyek külföldi tulajdonosait kevéssé izgatja a villany- vagy a gázszámla.

Az emberek úgy vélik, hogy az otthoni húsvétolás is költséges mulatság, meg a szállodai is, de az utóbbi inkább élményszámba megy. A wellness verhetetlen vonzerő.

Több mint 400 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 11 százalékkal több, mint tavaly – áll a Magyar Turisztikai Ügynökség pár nappal ezelőtt kibocsátott jelentésében. A foglalások 38 százaléka afővárost, 62 százaléka pedig a vidéket veszi célba. A nemzetközi turizmus visszatérő lendületét jelzi, hogy az előző évhez képest 30 százalékkal több külföldi előfoglalás jött erre az időszakra a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint. 

A húsvéti hosszú hétvégén legtöbben Németországból, Izraelből és a szomszédos országokból érkeznek a vidéki szálláshelyekre.  

A fürdővárosok a legnépszerűbbek

Az erős évkezdet után, kifejezetten jól indul a tavasz is, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ugyanis a március 26-ig lefoglalt belföldi vendégéjszakák száma 2022-höz képest 7 százalékkal nőtt az első hosszú hétvégére. 

„A szálláshelyeken országszerte a tavalyinál is erőteljesebb forgalom várható, és ebben idén már a külföldi vendégekre is fokozott mértékben számíthat az ágazat” ‒ fogalmazott az előfoglalások kapcsán Horváth Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. 

A fürdővárosok a legnépszerűbb úticélok a főváros után: Hajdúszoboszló, Zalakaros és Hévíz felé veszik legtöbben az irányt április 7-10. között. Az ünnepi hétvégén a két éjszakás foglalások a legjellemzőbbek, a legtöbb foglalás nagyszombatra, ezután pedig nagypéntekre érkezett – olvasható az MTÜ közleményében.

Bár az élelmiszerboltokban néhány termék olcsóbb lett, ez nem befolyásolja, hogy a sonkáért, a tojásért, a medvehagymáért néhol 30-40 százalékkal többet kell fizetnünk, mint akár egy éve is. Akkor már inkább rúgjunk ki a hámból és utazzunk el – vélik azok, akik megengedhetik ezt maguknak. 

Ahol házhoz megy a húsvéti menü

Ha mégsem vágunk neki az autópályának, akkor jöhetnek a húsvéti Sunday Brunch-ök, némi kényeztetésként a háziasszonynak. Ez viszonylag új jelenség a magyar éttermekben, elsősorban a külföldi szállodaláncok gyakorlatából ered.

A Marriott Hotel DNB Budapest éttermében már évtizedek óra nagy siker a húsvéti brunch, azaz a reggelivel egybekötött ebéd, amely egész napos élményt nyújt. A legkülönbözőbb stílusú fogásokat kínálják ilyenkor, természetesen a hagyományos magyaros húsvéti ételek kiemelt hangsúlyt kapnak. A séfek minden évben más és más menüsort találnak ki, ugyanis sok a törzsvendég. A turistákon és a hazánkban élő külföldieken kívül legalább akkora a magyarok száma. A gyerekeknek külön menü és program jár. 

A wellness verhetetlen vonzerő. Fotó: Depositphotos
A wellness verhetetlen vonzerő. Fotó: Depositphotos

Ami igazi exkluzivitás, hogy a húsvéti ebéd vagy vacsora, ha kérik, házhoz megy, gyönyörűen szervírozva, attól függően, hány főre rendelik, azaz nem kell a háziasszonynak bajlódnia a sonkafőzéssel meg a zöldségfélék beszerzésével.

Harminc százalékos az áremelkedés

A Danubius Hotelsnél pozitívan alakulnak a foglalások a következő hónapokra, különösen a húsvéti időszakot illetően. Az ünnepi hosszú hétvégén a lánc vidéki házai igen népszerűek.

 „Elsősorban az all inclusive, családbarát Danubius Hotel Bük, ahol várhatóan telt házzal üzemelünk majd, itt már most 90 százalékos a foglaltság. Az aktív kikapcsolódásra vágyókat főképpen a győri Danubius Hotel Rábában várjuk, itt az előrejelzések szerint 70 százalék körül lesz a foglaltság” – tudom meg Bogár Zoltán központi üzletfejlesztési igazgatótól.

Az átlagárak vidéken jellemzően 20-30 százalék közötti mértékben emelkedtek. A vendégek a legtöbben belföldről érkeznek, ezt követi Szlovákia, Csehország és Ausztria. A tipikus tartózkodási időtartam 3 éjszakás.

Érkeznek Izraelből és Itáliából is

A vidékkel párhuzamosan a Danubius budapesti szállodáinak a kilátásai is folyamatosan javulnak. A főváros az elmúlt hónapokban is egyre növekvő népszerűségnek örvend. A vendégéjszakák száma dinamikusan növekszik, jóllehet, a legtöbb küldőországból elmaradt az érkezés a Covid előtti időszakhoz képest. Ezt ellensúlyozza a tavalyi árakhoz képest egy 25-30 százalékos, euróban mért átlagárnövekedés. 

A húsvéti időszak alatt erősödő kereslet várható, elsősorban a jó lokációjú, közepes méretű szállodákban. 

Idén a téli időszakban – a klasszikus küldőpiacok mellett, mint Németország, USA, Nagy-Britannia – kiemelt turisztikai érdeklődés volt megfigyelhető Izraelből és az olasz piacról is. Bízunk abban, hogy ezek a pozitív trendek folytatódnak. Bár a fővárosba utazók között még mindig kevés a belföldiek száma, az ünnepi időszakban megnő az érdeklődés a hazai vendégek részéről is – tette hozzá Bogár Zoltán.

Csokifánk, nyuszi animátor, tojáskeresés

Amint Géher Zoltán igazgatótól megtudom, a Zeina Hotels mindhárom budapesti szállodájában csütörtökön, pénteken és szombaton általában már közel 90 százalékos az előtöltöttség. 

„Sajnos vasárnap már csak 70 (szerencsére a Continental 82) százalékos, míg a hétfő tradicionálisan alacsonyabb, ami megfelel a korábbi békeidők előfoglaltsági adatainak” – nyilatkozza Géher Zoltán.

A legjobb hír azonban (mármint nem a vendégeknek, hanem az üzemeltetőknek – a szerk.), hogy az átlagár 33-52 százalékkal magasabb, ráadásul euróban, 2022 húsvétjának 4-5 napjához viszonyítva, miközben tavaly egy héttel későbbre eset a tavaszi ünnep.

Ilyenkor sok helyen kedveskednek valami jelképes ajándékkal a vendégnek, a Zeinánál mindenki csokifánkot kap a szobájában nyuszi dísszel. Az Arazban is lesz zenés húsvéti brunch, nyuszinak öltözött animátorral, tojáskereséssel a gyerekeknek.

Új műsorhoz új férfi kell

Ilyenkor szokták bemutatni az új tavaszi menüsort, ez sem régi jelenség a hazai vendéglátásban, és szintúgy külföldi eredetű.  Sőt van, ahol éppen erre az évszakra időzítik a vendéglátásért felelős igazgató kinevezését. A Matild Palota vezetősége közölte, hogy Burak Cecen lett a luxusszálloda új food & beverage igazgatója. A világlátott szakember feladatai közé tartozik a Spago Budapest by Wolfgang Puck étterem, a Matild Café & Cabaret kávézó és a The Duchess rooftop bár kimagasló színvonalú üzemeltetése, szoros együttműködésben a Wolfgang Puck Fine Dining Group-al. A neves szakember az utóbbi öt évben a sanghaji Park Hyatt-ben töltött be hasonló pozíciót.

Ugyancsak tavaszi hír, hogy a Matildban elindult március 25-én a Cabaret 2023-as, tavaszi/nyári évadja. A vacsorával egybekötött revü-előadásokra 3 különböző tematikájú esttel készülnek.

Vidéken is élénkül tavasszal a turizmus, bár például a visegrádi Hotel Silvanus egész évben népszerű. Kedvelt célpontja az egynapos, Budapestről induló kirándulásoknak és nemcsak hétvégén. Akár ünnepelünk, akár nem – érdemes jó előre lefoglalni az asztalt, ráadásul itt pancsolás is jár a svédasztal mellé, ami fontos vonzerő.

Mindenki másképp csinálja

A tatai Gottwald sem panaszkodhat. Amint a névadó, Gottwald Zoltán, a magyar, családi tulajdonú vendéglátó komplexum igazgatója ecseteli, amiben ma mások a többi szállodától, hogy itt a vendég egy családi miliőbe érkezik. Az öccse 5 fős csapatával most épp vágja a sövényt, mossa a teraszt, szépíti a kertet, hogy húsvétra kellemes környezetben fogadhassák a vendégeiket. 

Náluk nem szabad sztenderdeket várni. Lehet, hogy nem az on-line bejelentkezést kérik először, hanem inkább egy pohár borral kínálják a vendéget, vacsoránál lehet, hogy nem svédasztallal készülnek, hanem épp a legfrissebbet kínálják, és adott esetben lebeszélik a vendéget a tenger gyümölcseiről. 

Az étlapjuk, mivel sok helyi törzsvendégük van, hetente új ajánlattal frissül, évszaktól, ünneptől függetlenül. Ezekben a saját farmjukról származó húsokból készült ételek, szezonalitások, vegetáriánus fogások szerepelnek. Húsvétra is rengeteg különlegességgel készülnek, amit esténként élőzene mellet fogyaszthatnak az ünnepre ideérkezők. 

Az ár-érték aránya fontos

A vasárnapi ebédeknél a régi hagyományt őrzik, méghozzá cigányzenével. Vacsorák mellé is gyakran szólnak zenei aláfestésként, zongorán előadott, klasszikus magyar slágerek. 

„Nálunk nem jellemző a szezonalitás, a nyári időszakban hasonló forgalmat bonyolítunk, mint az év többi részében, csak más vendégkörrel. Nem számítunk az előző évhez hasonló forgalomra, némi visszaesés várható a reáljövedelmek csökkenése miatt, de ár-érték arányban jó helyzetben vagyunk az ágazaton belül” – emeli ki a tulajdonos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!