<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

November 1-jén a Ryanair új szabályokat vezet be a kézipoggyászokra vonatkozóan. Az ülés alá elférő kis táska az egyetlen dolog, amit ingyen vihet magával valaki a fedélzetre. A kézipoggyászt térítés ellenében kell fel adni.

Minden Ryanairrel repülő utas november elsejétől kénytelen külön fizetni a kézipoggyászért. Az egyetlen, amit ingyen felvihetsz magaddal, az egy pénztárca, egy kis hátizsák vagy laptoptáska, amely elfér az előtted lévő ülés alatt.

Ha kézipoggyászt szeretnénk felvinni a fedélzetre, az legfeljebb 10 kilós lehet. Csak az elsőbbségi beszállást megvásárló utasok vihetnek fel kispoggyászt és kézipoggyászt is a fedélzetre. A kézipoggyász ára 60 SEK (egy svéd korona 38-40 forint) ha az utazás kifizetésével összefüggésben vásárolja meg.

Aki nem szeretne elsőbbségi beszállást vásárolni, de mégis az igényének megfelelő méretű kézipoggyászt szeretne felvinni, annak 80 svéd koronának megfelelő összeget kell fizetnie az utazás lefoglalásakor, vagy 100-at, ha a jegy kifizetése után szeretné ezt elintézni.

Ha egy második táskát visz be egészen a kapuig, az plusz 250 svéd koronába kerül. Amennyiben a kézipoggyász túl nagy, előfordulhat, hogy egyáltalán nem viheti magával, vagy esetleg feladhatja, ha van hely, de akkor 500 koronát kell még leszurkolnia.

Most nézzük részletesen az új előírásokat!

Szigorít a légitársaság. Fotó: mforSzigorít a légitársaság. Fotó: mfor

A fedélzetre fel lehet hozni egy kis kézitáskát, laptoptáskát vagy kis hátizsákot. A kézipoggyász súlya és méretei: 40 x 20 x 25.Ez utóbbi súlya maximum 10 kiló lehet, mérete pedig 55 x 40 x 20. Elsőbbségi előny vásárlásakor (beleértve a Plus, FexiPlus vagy FamiljePlus jegyet) vihetsz magaddal egy ilyen táskát. Ha normál jeggyel rendelkezik valaki, a kézipoggyászt 80 koronáért tudja feladni.

A feladott poggyászra vonatkozó szabályok: maximális súly: 20 kg, a maximális méretek: 81 x 119 x 119 cm., utasonként legfeljebb 3 csomag, és poggyászonként 240 korona az ár.

Az aftonbladet.se hasznos tippekkel is szolgál a Ryanairrel való repüléshez

Maximalizálja a kézitáska tartalmát

Ha el akarja kerülni, hogy fizessen a kézitáskáért a fedélzeten, ügyesen kell csomagolni, azaz a megengedett méretek - 40x20x25 cm - minden négyzet centiméterét fel kell használni. A legtöbb dolog, a fogkrémtől a pici, könnyű mikroszálas utazótörülközőkig mini méretben is kapható. Mindenképpen utazóméretben vásároljunk egyéb higiéniai cikket is, szokás szerint minden egyes tartályban maximum 100 ml lehet.

Elsőbbségi beszállás rendelése

Sokszor megéri fizetni az elsőbbségi beszállásért, amikor online foglal ilyen jegyet. Korábban szállhat fel, mint mások, és a kézipoggyászát is felviheti a gépre, valamint nem kell megvárni a poggyászszalagot.

A kézipoggyász feladása

Ha kézipoggyásszal szeretne utazni, de nem akarja azt magával cipelni a repülőtéren, választhatja annak feladását, 80 koronáért. De ekkor is meg kell felelni a Ryanair súly- és mérethatárainak (max. 10 kg, 55 x 40 x 20 cm), és úti holmijára megérkezéskor a csomagkiadó szalagnál kell várakoznia.

Szerezzen be egy szabályos Ryanair kézitáskát

Ha aggódik amiatt, hogy a régi kézipoggyász mérete nem megfelelő, vásárolhat egy garantált méretű, a légitársaság által a Samsonite-nál gyártatott táskát, ami persze busás hasznot hoz mindkét említett cégnek.

Oszd meg a poggyászkeretet!

Ha valaki egy barátjával vagy rokonával repül, és tudja, hogy fel kell adnia poggyászát – akkor megoszthatja a súlykorlátot. Ha ugyanazzal a foglaláson utazik, és vásárolt két, legfeljebb 20 kg tömegű poggyásznak megfelelő engedélyt, akkor az egyik utazó 25 kg-ot, a másik 15 kg-ot tud feladni.

A lényeg az, hogy a táskák összesen ne lépjék túl a teljes megengedett súlyt (jelen esetben 40 kg). A feladott poggyászra szóló engedélyt mindig online vásárolja meg, és ne a repülőtéren, így sok pénzt takaríthat meg - javasolja a szakmai körökben mértékadó Skyscanner.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.