<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Magyar Ízek Utcája  hazánk legnépszerűbb gasztronómiai fesztiválja. A helyszín elegáns, a Várkert Bazár előtti terület a Dunapart azon tájéka, ahol vezető kormánypárti politikusok előszeretettel szoktak konferenciázni, partizni. Függetlenül az augusztus 20-i, a társadalmi-politikai-gazdasági gondokról a figyelmet elterelő össznépi banzájtól, a városnak ez a része – a fent említett okokból - gyakran le van zárva az arra sétálók elől. Itt található a politikai vezérkar kedvenc étterme is.

Azt tudjuk, hogy fennhéjázóan nagyszabású lesz a gigatűzijáték – azaz a cirkusz – de mi van a kenyérrel?

Az augusztus 19-én kezdődő és 21-ig tartó fesztivál célja a szervezők szerint a Kárpát-medence gazdag ízvilágának és gasztrokultúrájának bemutatása. Egyben a győztesek, a legek randevúja: a legjobb kenyér, torta és más finomságok mesterei lesznek jelen, kiváló minőségű termékeiket pedig „mind meg lehet kóstolni.”  Ez úgy hangzik, mintha valamiféle ingyen élelmiszer-osztogatásról lenne szó, persze ez tévedés.

Az idei versenyek győztes kenyereivel és tortáival talán csak itt találkozhatunk, hiszen annak nincs realitása manapság, hogy messzire elutazzunk, csak azért, hogy vegyünk valahol egy kiló jófajta kenyeret, mégoly kovászos is az, vagy éppen batátás. Jóllehet, több cukrászda és pékség az ünnep után is tart az eredeti recept szerinti készült finomságokból, de ez Magyarország nem minden településére jellemző.

Az ízekre, zamatokra, ételekre, italokra, egyéb újdonságokra idén is bizonyára sok ezren lesznek kíváncsiak, de - 2022-et írunk! - még inkább az árakra. Eddig sem volt olcsó mulatság egy efféle családi kirándulás, most meg pláne nem az.

Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos
Képünk illusztráció. Fotó: Depositphotos

Ma, amikor egy „sima” félkilós kenyér sok helyen 600 forintba kerül, de van olyan kis sarki üzlet, ahol a 40 dekás toastkenyér 1000 forintba - ! – kezdjük megbecsülni ezt az oly sokáig nem igazán csemegének tekinthető alapeledelt. Lehet, hogy kevesebb végzi a szemétben, más szeletenként lefagyasztja, esetleg megosztja a nagyobb veknit az egyedülálló szomszédasszonnyal, és van, akit az ár nem érdekel, eddig se figyelte.

 Engem viszont érdekel – és bizonyára az olvasókat is – hogy ezek a kenyerek mennyibe kerülnek. Amikor Septe Józsefet, a Magyar Pékszövetség elnökét arra kértem, ne csak a receptekről, az összetevőkről beszéljünk, hanem az árakról is, közölte, augusztus 20-ig kenyérárakról nem beszélünk, azaz nem válaszolt a kérdésre.

A tájékoztatón egyébként az hangzott el, amit már többször beharangoztak, elmondtak, hírül adtak, közvetítettek, azaz az idei kenyér és tortaversenyek győzteseit mutatták be.

Amint azt „Katlan Tóni” - Novotny Antal  -  a rendezvény ötletembere, lelke, elmondta, több mint  150 standon ismerkedhetünk majd a tájjellegű fogásokkal, a dödöllétől a lamgallóig, valamint vásárolhatunk a házi, kézműves és kisüzemi élelmiszerekből.. 

Az eseményen – ahol a főszereplő idén a gabona - közel 200 ember főzi Magyarország és a Kárpát-medence különleges ételeit. Lesz bogyiszlói csülkös pacal, szatmári töltöttkáposzta, karcagi birkapörkölt, csiptetett ponty, sparhelten sült lepény, töltött lángos.

Felvidékről, Mátyusföld izgalmas káposztalevese és mákos pogácsája, Kárpátaljáról egy remek borsos leves érkezik. Nagymuzsaly kiváló házi szilvalekvárral készült fánkkal szerepel. Kedvelt a moldvai csángó faluból, Pusztinából Nyisztor Tinka néprajzkutató vezetésével érkező csapat, akik szőlőleveles töltikét – ott úgy nevezik húsos galuskát – készítenek.

Határon innen megkóstolható lesz az alföldi pásztorétel, az öhön, a sokácbab, illetve  a roma ételek egyik klasszikusa, a cigánykáposzta vakaróval vagy bodaggal. A Vajdaságból a dél-dunai halászléfőzők levesével, az Őrségből pedig tökmagolajjal locsolt dödöllével érdemes megismerkedni.

A gasztrofesztivált számos kulturális kísérő program teszi majd még színesebbé.