2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Megérkeztek a Balatonra az új kompok és katamaránok, amelyek hétfőn sikerrel keltek át a siófoki hajózási zsilipen. A flotta június 21-én indult Komáromból és alig több mint egy hét alatt tette meg a Siófokig tartó, közel 400 kilométeres távot.

Megérkeztek Siófokra a Bahart Zrt. új balatoni hajói - két komp és két személyszállító katamarán. Az új balatoni hajókat teljes felépítménnyel nem lehetett volna felúsztatni a Sión, így indulás előtt visszabontották, első lépésként tehát a BAHART siófoki telephelyén visszahelyezik ezeket.

Az új katamaránok egyenként 350 utas és 35 kerékpár szállítására lesznek alkalmasak, míg a kompok külön-külön is a jelenlegi kapacitásnál 20 százalékkal több, azaz 24 gépjárművel, 30 kerékpárral és 120 utassal közlekedhetnek majd - írja a hirbalaton.hu. Ezzel a turizmus mellett a helyi vízi tömegközlekedésben is fontos szerepet játszhatnak, valamint hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy csökkenjen a Balaton körül a gépjárműforgalom és a károsanyag-kibocsátás.

A Közép-Európában egyedülálló, legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelő motorokkal készült hajók az összeszerelést és az üzembe helyezést követően kaphatják majd meg a hatósági engedélyeket.

A fejlesztés történelmi léptékű, hiszen a BAHART 1978 és 1981 között szerezte be a jelenleg is használt 3 katamaránját, de a kompok átlagos életkora is 50-60 év közé tehető.

„Nemcsak a hajók beszerzése, hanem a szállításukat végző flotta teljesítménye is egyedülálló a balatoni hajózás történetében. Még soha nem került sor ekkora flotta, ennyire komplex logisztikai útvonalon való közlekedésére a Dunán, majd a Sió csatornán át a Balatonra” – emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója a hajók érkezése kapcsán.

A régi kompok is szolgálatban maradnak. Forrás: balatonihajozas.hu
A régi kompok is szolgálatban maradnak. Forrás: balatonihajozas.hu

Az összeszerelést követően forgalomba álló kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a katamaránok a Fonyód-Badacsony, valamint Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!