2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy osztrák kiadvány kiszámolta, mennyibe kerül a legolcsóbb utazás Horvátországba, és mennyibe fájhat az út azoknak, akik megengedhetik maguknak a magas költségeket. A különbség több mint tízszeres.

Az osztrák Österreich című kiadvány kiszámolta, mennyibe kerül egy tipikus, átlagos horvátországi nyaralás, és hogyan tudnak spórolni a balkáni országba utazó nyaralók. 

Mennyiért?
Mennyiért?
Fotó: Pixabay

A kuna leváltása az euróval tavaly jelentős hatással volt a horvátországi árszínvonalra. Nevezetesen tíz százalékkal dobta meg az árakat. Idén még ennél is nagyobb lehet a drágulás – jósolják az idegenforgalmi szakemberek. Ugyanakkor ez nem tartja vissza a turistákat: 2023-ban 21 millióan keresték fel az „Adria paradicsomát”. Az osztrákok félmillió vendégéjszakát töltöttek ott.

A horvátországi nyaralás átlagosan személyenként 945 euróba (371 ezer forint) kerül hetente – írja az osztrák kiadvány. Napra átszámítva 135 euró (53 ezer forint) jön ki. Ez a kalkuláció azzal számol, hogy az utazó háromcsillagos szállodában száll meg és a helyi éttermekben étkezik. Emellett tartalmazza egy kicsi jármű kölcsönzését és néhány hobbiszolgáltatás igénybevételét.

Olcsóbban és drágábban

Az osztrákok kiszámolták egy sokkal olcsóbb utazás költségét is. A turistának ez esetben be kell érnie az egy- vagy kétcsillagos szállással és legfeljebb a gyorséttermek, illetve a tömegközlekedés igénybevételével. Így meg lehet úszni a horvátországi nyaralást napi 42 euróból (16 ezer forint).

Persze létezik a másik véglet is: a luxus kikapcsolódás. Ennek napi személyenkénti költéségét minimum 285 euróra (110 ezer forint) teszik az osztrák kiadvány szerkesztői. Ez már azt feltételezi, hogy a turista négycsillagos szállodában száll meg, háromfogásos menüt fogyaszt, bérelt autón közlekedik és személyre szabott programokon vesz részt. A számítást végzők megjegyzik még, hogy a kiadások erősen függenek attól, milyen szezonban utazik a turista az Adriai-tenger partjára. (Via Total Croatia) .

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!