2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Javultak a magyarországi turisztikai cégek várakozásai májusban az egy évvel korábbihoz képest, optimizmus jellemzi az ágazatot erősen bővülő foglalkoztatással - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató.

A turizmus konjunktúra index (tki) májusban plusz 4 ponton állt, amely azt jelzi, hogy az ágazat szereplői helyzetüket pozitívnak érzékelték. Az index értéke minimális mértékben, 1 ponttal csökkent az év ötödik hónapjában, ugyanakkor ezzel együtt is 6 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét. A szálláshely-szolgáltatásban 5 ponttal plusz 3 pontra csökkent az index, a vendéglátásban nem változott ( mínusz 2 ponton stagnált), míg az egyéb turisztikai szektorban 3 ponttal plusz 13 pontra javult. Utóbbi alszektorban immár harmadik hónapja javul az index, és megközelítette ezzel a tavaly márciusi maximumát ( plusz 14 pont).

Étlap Balatonfüreden a kikötőben: lesz, aki kifizeti ezeket az árakat
Étlap Balatonfüreden a kikötőben: lesz, aki kifizeti ezeket az árakat
Fotó: Mfor/Mester Nándor

A 2024. májusi tki-indexet az egy évvel korábbival összevetve, növekedést mutatnak az adatok. Az alszektorok közül az egyéb turisztikai szektor indexe javult jelentősen éves összehasonlításban, míg a vendéglátásé közepes, a szálláshely-szolgáltatásé pedig kis mértékben. Minden méretcsoportban javulás vagy stagnálás következett be 2023 májusához képest, míg a tki alindexei közül három javult, kettő pedig romlott az elmúlt egy év alatt - írták.

A felmérés szerint a következő három hónapban várhatóan jelentősen bővül a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A turizmus foglalkoztatási várakozás indexe (+13 pont) 2024. májusban meghaladta a szolgáltatási szektorra számított index értékét (+6 pont), ennél jobban a nemzetgazdasági átlagot (-2 pont) és a kereskedelem (0 pont) indexét, még jelentősebben az ipar és az építőipar indexét (-7, illetve -5 pont).

Az üzleti tevékenység eredményének indexe a következő három hónapra továbbra is nagyon magasan, plusz 23 ponton áll, ez az ágazat gyors alkalmazkodóképességét bizonyítja - jelezték. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!