<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van nekünk elég bajunk most, még hogy a Valentin-nappal foglalkozzunk – gondolhatnánk 2023 februárjában. De a kereskedőknek a forgalom fellendítése az érdeke, ezért most is mindent a világon próbálnak eladni.

A magyar nyelv tökéletesen el tudja különíteni a szeretet különféle válfajait: egészen más az, ha kedvelek-tisztelek valakit, mert a barátnőm, vagy ha szeretem, mert húsz éve a férjem. Vagy ha őrült szerelmes vagyok az osztálytársamba, nem beszélve az anyai-gyermeki szeretetről. Mindennek a kimutatásához sokáig nem kellett semmiféle Valentin-nap és ajándéközön, de ma már mintha kiirthatatlan lenne.

Óvatosan a lektűrrel

Mint tudjuk, a rendszerváltás után nemcsak élelmiszereket és márkás ruhákat, de ünnepeket is elkezdtünk importálni külföldről – már persze az, akinek ez volt az érdeke. A virágárusoknak például igen, hogy karácsony és húsvét között kicsit fellendüljön a forgalom. A szerelmeseknek szóló Valentin- vagy Bálint-napnak semmi hagyománya nem volt és ma sincs Magyarországon, de a kereskedelem ráharapott, és már az égvilágon mindent lehet ilyenkor ajándékozni a szerelmünknek, nemcsak virágot vagy ékszert.

A könyvkereskedők és antikvárboltok tulajdonosai értelemszerűen az érzelmes kiadványokat ajánlják, bár azért ezzel vigyázni kell, nő ne ajándékozzon imádottjának lányos lektűrt, mert a szemétbe fogja hajítani. A szerelem ködében úszó férfiember is óvatosan böngésszen, attól függően, ki is a kiválasztott: egyetemi tanársegédnek egy giccses novellafüzér biztos kudarc lehet.

Az importált ünnep. Fotó: Pixabay
Az importált ünnep. Fotó: Pixabay

Aztán felfedezhetők kiábrándító meglepik: az egyik elektronikus eszköz világmárka mosógépet ajánl, piros szívecskékkel, masnival adjusztálva. (Talán nem fogyott el karácsonykor a készlet?) No, igen, egy dolog a szerelem, de azért valakinek a mosással is kell foglalkozni.

Felejtsük el bizonyos koron túl a szív alakú lufikat

A Valentin-napi ajándékok közül a legideálisabb persze a virág, de disztingváljunk: nem lehet olyan gazdag a csokor, mint mondjuk egy kerek születésnapon, de mindenképpen igazodjon a tavasz hangulatához. Kicsit legyen más – férfiemberek figyelem! – mint mondjuk egy Anyák-napi bokréta, vagy – idősebbek még emlékeznek rá – egy nőnapi megemlékezés. Lehet cserepes virág is – nem kaktusz! – hanem tavaszi hagymás szépség, a ciklámen inkább idősebbeknek való, az orchidea ma már annyira nem luxus, amióta a szupermarketekben is árulják.

Egyébként meg minden lehet ajándék, de lehetőleg ne vegyük át az erőltetett, infantilis, giccses amerikai trendet. Középkorú hölgyeknek különösen disszonánsan hatnak a piros lufik, rémesen közhelyes bögrék bárgyú feliratokkal, plüssfigurák, szív alakú mécsestartók. A csokinak persze mindenki örül, még akkor is, ha fantáziátlan. Egy pezsgős vacsora mindig bejön, feltéve, ha az a pezsgő nem egy pohár, a helyszín különleges, a pénztárca meg vastag.

Ugrás az ismeretlenbe!

Böngésszünk az idei újdonságok közül, mert tanulságosak! A Kalandkönyv egy pároknak készült lekaparható kihívásokat rejtő könyv, amivel „közelebb kerülhettek egymáshoz. Ugorjatok az ismeretlenbe, és randizzatok úgy, mint még soha: teljesítsétek az izgalmas kihívások mindegyikét! 30 oldalon, összesen 50 különleges randiötletet található, amik izgalmat és szórakozást csempésznek te és a párod életébe.” - olvasható az ajánlóban.

A könyvbe fotókat is lehet ragasztani és feljegyzéseket írni a – közös - kalandokról, hogy az emlék örök maradjon.

Maci habrózsákkal, LED szalaggal átkötve

Merészebb ötlet giccskedvelőknek: hungarocell maci 3D habrózsákkal beborítva, különböző színekben. Minden maci kézzel készített, egyedi és átlátszó díszdobozba van csomagolva, LED szalaggal átkötve. A világítás 2db CR2032-es gombelemmel működik, mely tartozék.
Hozzá illik esetleg a szappan rózsa, amely az eredetire teljesen hasonlító, fürdővízben használható illatos szappanból készült – olvasom egy reklámban.

Számfestő készlet, melynek tartalma: „40x50 cm-es keretre feszített, számozott kifestő készlet előre rajzolt vászonnal; akrilfesték; ecset és segédlet. A vászonra nyomtatott számok segítségével és előrajzolt minta alapján kezdőként is könnyedén elkészíthető a kép.+

Ráadásul a számfestés állítólag javítja a koncentrációt és a memóriát, kikapcsol, segít ellazulni és kifinomultabb motorikus képességeket alakít ki.

Praktikus vagy ijesztő?

De ha még ennél is különlegesebbre vágyik, lepje meg magát, vagy szeretteit egy kicsinyített, élethű szoborral!  (Ez főleg egymástól távol lévő szerelmeseknek lehet praktikus, vagy éppen kissé ijesztő meglepi.) Egy 3D testszkenner segítségével 3-4 másodperc alatt beolvassák a geometriai és színadatait, ezt követően egy adatfeldolgozó szoftver az adatokból egy háromdimenziós élethű modellt készít – önről, vagy mondjuk csak a kezéről, esetleg másról, kívánság szerint.

Mivel a szkennelés és az adatfeldolgozás nagyon gyors, ezért lehetőség van akár többféle póz és többféle öltözék kipróbálására is. A leendő szobrot nagyfelbontású színes 3D nyomtatóval készítik el, futár viszi majd házhoz, a szkennelést követő 3 héten belül.

Legyen patkó alakú?

Az utóbbi 20 évben már a turizmus sem hagyta ki ezt a forgalomfelfuttató lehetőséget. Borkóstoló, erdőszéli pihenés, törökfürdő, vadászkastély, romantikus wellness. Ez utóbbi jelzővel vigyázzunk, ez sokszor csupán egy pohár pezsgőt jelenthet a medence mellett, amiért nem érdemes több ezer forint pluszt kiadni, akkor inkább vegyünk egy egész üveggel a szemközti szupermarketben.

Sőt, mi több, a Gyermekvasúton is szórakozhatnak a szerelmespárok. Két időpontban is indul Valentin Expressz különvonat a hűvösvölgyi végállomásról. A másfél órás út alatt a járat a Hűvösvölgy és Szépjuhászné közötti távolságot teszi meg oda-vissza, ez alatt kétszer is áthalad a kisvasút a közel 200 méter hosszú, patkó alakú alagútján, ami azért teszi különlegessé az utazást, mert a hiedelem szerint a szerelmesek napján átadott, patkó alakú ajándékoktól a párkapcsolatok megerősödését lehet várni.

 „Mi hiszünk az óriási patkó alakú alagút varázserejében, így szeretnénk elősegíteni ezt az erősödést: a vonat behaladásával bevinni az utasokat a boldogság kapujába.” – állítja a költői ajánló.

Bebörtönözve, Mexikóban

De ennél sokkal extrémebb programok is várnak. Örülne, ha bebörtönöznének Mexikóban? Ez valójában egy szabadulószobát takar. A sztori pedig? „Csodásan induló mexikói nyaralásotok hirtelen rémálommá változik, mikor ékszerrablás vádjával letartóztatnak benneteket, és az ország egyik legkegyetlenebb börtönébe zárnak. Göngyölítsétek fel a szálakat, és rántsátok le a leplet a valódi tettesről! De vigyázzatok, nehogy még nagyobb bajba keverjétek magatokat!” - írják.

A 60 perces szabadulás állítólag 2-6 fő részére jelent tökéletes élményt, akár kezdő játékosok számára is. A szobát 12 éves kortól ajánlják.

Hát, nem tudom, hogy egy 12 éves gyereknek mi köze van Valentinhoz meg a mexikói börtönökhöz… Bízom benne, hogy semmi.