4p

Idén is kiosztották az alvásbarát szállodáknak és termékeknek, illetve azok gyártójának járó díjakat. Ahogy az online konferencián G.Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke fogalmazott: átlagosan 6,8 órát alszanak a felnőttek a hét közben, ez elmarad a nemzetközileg ajánlott 7-9 órától. Az összetett alvásminőségi mutatók tekintetében romló tendencia tapasztalható Magyarországon, az elmúlt négy évben folyó tudományos kutatásunk szerint.

Szigorú minősítési szempontok

A sleepfriendly program az egészséges életmód, kiemelten az alváskultúra területén végzett kiemelkedő tevékenységet értékeli, szigorú minősítési szempontok alapján. Az idei díjazottak: a JYSK Hungary, a Pharma Nord Hungary, a Coloplast Hungary. Alvásbarát szálloda lett a Hotel Admiral Koppenhága, a Botaniq Kastélyhotel Tura, a Várda Sporthotel Kisvárda, alvásbarát termék a Havitu/Matrackuckó.

A kiválósági elismeréseket a Sleepfriendly Program, a Magyar Alvás Szövetség és a Magyar Szállodák és Éttermek vezetői adták át, Erik Vilstrup Lorenzen budapesti dán nagykövet jelenlétében. „Megtiszteltetés számomra, hogy mindhárom kiváló dán céget, JYSK Kft-ét, a Pharma Nord Kft-ét, a és a Coloplast Hungary Kft-ét jelölte és elismerte a Magyar Alvásszövetség – hangsúlyozta a dán nagykövet a díjátadó ünnepségen.  

Fontos a hálóhelyek minősége

2011-ben indították útjára az Alvásbarát Hotel programot szállodák, éjszakai vagy nappali alvást biztosító szállodák, vendégházak, vendégfogadó helyek részére. A cím azokat a magyar szolgáltatókat illeti meg, amelyek kiemelt figyelmet fordítanak - és megfelelő minőségi feltételeket hoznak létre - a pihentető alváshoz.

Az éjszakai pihenést kínáló intézményekben, szállodákban kiemelkedő szerepe van – illetve kellene, hogy legyen - a hálóhelyek, a pihentető alvás feltételei kialakításának. Ez a szemlélet ma még nem általános: különösképpen a hazai éjszakai vendégfogadó intézmények tekintetében csak a legkiválóbbak szánnak külön figyelmet az alvás minőségi feltételeinek a kialakítására.

A követelményrendszer a pihentető alvás feltételeinek sokoldalú felmérését jelenti, amely kiterjed a szobákban az alvás alapvető eszközeinek (matrac, ágy, ágynemű) minőségére, a pihentető alvás feltételeinek (hang-, fény- és levegő körülmények), a kiegészítő eszközök és szolgáltatások (füldugó, ébresztési módok stb.) meglétére, az eszközök állapotára, tisztaságára, a vendégek tájékoztatására, az elégedettség mérésére, a panaszok kezelésére. A minősítést elnyert szolgáltatók számára ez kiemelt megjelenést biztosít az ország legjelentősebb turisztikai és vendéglátási rendezvényein, kommunikációjában, marketingjében.

Nem mindegy, mennyire jól tud aludni a vendég. Fotó: Pixabay
Nem mindegy, mennyire jól tud aludni a vendég. Fotó: Pixabay

A minősítést orvosok is végzik

Egy felmérés szerint Nyugat-Európa és Magyarország lakosságának 35-40 százaléka szenved valamilyen alvászavarban, ezért a megelőzés illetve a megfelelő gyógyítás lehetőségeinek a kommunikálásával, a pozitív példák erősítésével, és mindenekelőtt a szakszerű tájékoztatással kíván hozzájárulni a program.

A kereskedelmi szálláshelyek, mindenekelőtt a szállodák igen sokat tehetnek a pozitív alvásszemlélet elterjedéséért. A megfelelő alvásbarát hotelszobák kialakításával, ennek megismertetésével egyrészt megteremtik a valóban pihentető alvás körülményeit, s ugyanakkor felhívják a figyelmet a vendégvárás fontos feltételére, az éjszakai pihenés alapvető eszközeire. 

A minősítést felkért szakértők, az alvás- és ortopéd orvosok, a szállodai vendéglátásban és a kommunikációban nagy tapasztalatokkal rendelkező szakemberek végzik. Kiemelkedő szempont a szállodavezetés elkötelezettsége az alvás minőségi feltételeinek a megteremtésében, illetve az erre irányuló kommunikációjában. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!