3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eltűnőben vannak a magyar vendégek az itthoni szállodákból. 

2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyeken  (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. 

Több szálloda is bezárhat 4-6 hónapra. Fotó: Depositphotos
Több szálloda is bezárhat 4-6 hónapra. Fotó: Depositphotos

2021 szeptemberéhez viszonyítva a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 25 százalékkal emelkedett. 2022. január–szeptemberben a belföldi vendégek 25, a külföldiek 157 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

2022. szeptemberben az előző év azonos hónapjához képest a vendégek száma 542 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,2 millió volt. Az éjszakák 69 százalékát szállodákban töltötték. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 16, illetve 7,9 százalékkal mérséklődött a tavaly szeptemberihez képest. A két legnépszerűbbnek bizonyuló turisztikai régióban, a Balatonon és a Budapest–Közép-Duna-vidéken a belföldivendég-éjszakák 25, illetve 19 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 32, a vendégéjszakáké 25 százalékkal emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 375 ezer vendég összesen valamivel több mint 1,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 75 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 26 százalékkal emelkedett 2021 szeptemberéhez mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 54 százalékát regisztrálták.


 
Az összes bruttó árbevétel folyó áron 23 százalékkal, 42 milliárd forintra növekedett. Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 31 százalékkal kevesebbet, 2,1 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.
2022. szeptemberben 2657 kereskedelmi szálláshely, köztük 922 szálloda és 1118 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes vendégéjszaka 53 százalékát belföldi vendégek töltötték el. 2022. január–szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken 58 százalékkal több, összesen 21 millió vendégéjszakát regisztráltak. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 83 százalékkal nőtt, és 344 milliárd forintot tett ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!