3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szálláshelyek után most a vendéglátósok kötelező NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) adatszolgáltatására kerül sor, a határidő 2023 július elseje. Ez egy felmérés szerint közel 38 000 vendéglátóipari egységet érint. Azok a szolgáltatók, akik a működési feltételnek nem tudnak eleget tenni, nagy bajba kerülhetnek.

A nagyobb éttermek biztonságban vannak, a kisebbek kitettebbek

A nagyobb kapacitással üzemelő éttermek legtöbbje már rendelkezik a megfelelő éttermi szoftverrel, így ők biztonságban vannak. A helyek több mint fele, jellemzően a kisebbek azonban nincsenek felkészülve az átállásra, ők nem rendelkeznek NTAK-kompatibilis megoldással. Ez azért óriási gond, mert ha ezek az éttermek, kávézók, büfék az utolsó pillanatra hagyják a szoftver beszerzését, a gyártónak nem lesz elegendő kapacitása teljesíteni az összes beérkező igényt. Így még az is előfordulhat, hogy nem tudnak majd határidőre adatot szolgáltatni - írja összeállításában a Gastro.hu.
 
„Szinte az összes vendéglátóhely számára kötelező lesz július 1-től adatot szolgáltatniaz NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) számára. Sok hely az utolsó pillanatig halogatja a kötelezettséget, ettől azonban mindenkit óva intenék, a tomboló nyár közepén ugyanis a szabadságok és az esetleges eszköz- és kapacitáshiány miatt lehet, hogy ez okozza majd a vesztüket”- fogalmazott dr. Kovács t Lóránt, a Gastro.hu alapítója. Pedig ahogy a közlemény felhívja a figyelmet: napi rendszerességgel kell majd adatot szolgáltatni az NTAK felé. Ahhoz, hogy ez ne legyen extra, többórás időtöltés egy fárasztó munkanap végén, éttermi szoftver szükséges. Kiemelt veszélyben vannak a balatoni büfések, ahol jellemzően nem használnak digitális eszközöket”- árulta el dr. Kovács t Lóránt.

Nem biztos, hogy minden lángosos meglesz még idén nyáron is a Balatonnál... Fotó: MTI / Kallos Bea
Nem biztos, hogy minden lángosos meglesz még idén nyáron is a Balatonnál... Fotó: MTI / Kallos Bea

 
A Gastro.hu friss felméréséből kiderül, hogy a válaszadók majdnem felének nincs NTAK-kompatibilis megoldása. Jelenleg ötvenhárom olyan szoftver létezik, ami alkalmas lehet az NTAK számára, viszont számolni kell a bevezetésük idejével. A jelenlegi magyar piacon tíz szoftvergyártó cég adja a piaci lefedettség közel kilencven százalékát, így a közkedvelt megoldásoknál nagy leterheltségre kell számítani. 
 
Az NTAK (MTÜ Zrt) biztosít ingyenes szoftvert is, ugyanakkor látni kell, hogy annak vannak kötöttségei: csak online lehet használni (állandó és stabil internet kapcsolat szükséges hozzá), illetve egy nyomtatót lehet hozzá csatlakoztatni, de bankkártya-terminált nem.

Regisztrálnia mindenkinek kötelező – de sokan még ezt sem csinálták meg

Bár minden vendéglátással foglalkozó helynek regisztrálnia kell, mégis a helyek fele nem regisztrált még . Regisztrálni az info.ntak.hu/regisztracio címen lehet, ahol részletes információval segítik a regisztráció folyamatát. Ezt a kötelező lépést sem érdemes halogatni!
 
A Gasztro.hu egyébként oldalán csokorba szedte azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyen meg lehet felelni az NTAK-elvárásoknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!