2013. december 10. 08:10

Mintegy 10 milliárd dolláros veszteséggel teljesen megvált az amerikai kormányzat attól a részesedésétől, amelyet négy éve vásárolt a General Motors (GM) autógyártó vállalatban, hogy segítse a neves céget a nemzetközi pénzügyi válság elleni küzdelemben.

Az állam által utolsóként eladott 31,1 millió részvény kevesebb mint 2 százalékos tulajdoni hányadot képviselt.

A pénzügyminisztérium közlése szerint az adófizetőknek jóval többe került volna a most bejelentett veszteségnél, ha a cég csődbe megy. Így ráadásul - jelezte a tárca - segítettek egymillió munkahely megtartásában és a teljes autóipar talpra állásában.

A legnagyobb amerikai autógyártót bő négy éve, a pénzügyi válság kitörése után csak egy 49,5 milliárd dolláros kormányzati mentőakció mentette meg a csődhelyzettől. Az állam a tőkeinjekcióval 61 százalékos részesedést szerzett.

A GM 2010 végén visszatért a tőzsdére, az állam azóta folyamatosan csökkentette tulajdoni hányadát.

Az állami részvényeladások befejeződésének hírére a cég részvényei erősödtek.

MTI

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés