2009. szeptember 3. 06:36

A terveknek megfelelően halad a Strabag érdekeltségébe tartozó Nostra Cement Kft. cementművének építése a baranyai Királyegyházán, a mintegy 50 milliárd forintos beruházás 2010 nyarára készül el, a gyár 2011-ben kezdi meg a termelést - közölte a társaság ügyvezető igazgatója.

Kővári József beszámolt arról, hogy az építési munkák készültségi foka  jelenleg 70, a mélyépítésé 65, a szereléseké 20 százalékos. Szakemberek hozzáláttak a klinkersiló acélszerkezetének összeállításához, melyet még szeptemberben a villanyszerelés követ.

Hozzátette: a technológiai szerelést magasan képzett kínai mérnökök irányítják. A működés szempontjából olyan kulcsfontosságú berendezések, mint a cementmalom, a klinkerhűtő, vagy a hőcserélő, európai beszállítóktól, a vas- és acélszerkezetek Kínából érkeznek.

A cementmű kivitelezése várhatóan 2010 júliusában fejeződik be, ezt 3-6 hónapnyi próbaüzem követi. A gyár 2011-től állít elő cementet, termelését pedig fokozatosan növeli.

A királyegyházi cementgyár alapozási munkálatai két évvel ezelőtt kezdődtek. A cég akkor arról tájékoztatott, hogy a létesítmény több mint 100 embert foglalkoztat majd, éves kapacitása 630 ezer tonna klinker, 750-850 ezer tonna cement lesz.

Az ehhez szükséges alapanyag vasúton érkezik a cég közeli bükkösdi kőbányájából Királyegyházára, a készterméket pedig vasúton és a tervek szerint megépülő M60-as gyorsforgalmi útra csatlakozva, közúton szállítják. A Strabag a cement felét saját beruházásaihoz használná fel, másik felét Magyarországon, és környező országokban értékesítené.

A Strabag Zrt. vezetése 2003-ban határozott arról, hogy alapanyag-beszerzésének könnyítése, gazdaságosabbá tétele érdekében egy új cementmű építésével részesedést szerez a cementiparban.

A beruházás lehetséges helyszíneként több hazai és külföldi térség is felmerült, végül Baranya mellett döntöttek, mert a bükkösdi kőbányából kiváló minőségű dolomit nyerhető, környékén pedig fellelhető a cement készítéséhez nélkülözhetetlen agyag is.

Az eredeti helyszín ugyan nem Királyegyháza, hanem Bükkösd volt, az ottani terveiket azonban annak ellenére elvetették, hogy a település lakóinak többsége két elutasítást követően egy 2007 őszi népszavazáson támogatta a fejlesztést.

Ennek oka, hogy bár a helyi képviselőtestület többször napirendre tűzte a kérdést, a cég szempontjából érdemi döntést nem hozott. A társaság nem halogathatta tovább a beruházás megkezdését, ezért közben két újabb lehetséges helyszínen, Kővágószőlősön és Királyegyházán is megkezdte az előkészületeket, végül az utóbbi mellett határozott.

A vállalat korábban 27 milliárd, aztán 30-33 milliárd forintos beruházással számolt, a helyszín megváltoztatásával és az idő múlásával azonban a költségek 50 milliárd forintra emelkedtek.

A társaság a beruházáshoz a kormány egyedi döntése alapján a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumtól 800 millió forintos állami támogatást kapott a Beruházás-ösztönzési Célelőirányzat terhére.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.