2017. február 9. 04:58

2016 egészét tekintve 429 fővel apadt az átlagos dolgozói létszám a Magyar Postánál. Történt mindez úgy, hogy a harmadik és a negyedik negyedévben is létszámbővítésről árulkodnak a számok.

A Magyar Posta foglalkoztatottainak átlagos létszáma tavaly év végén az utolsó negyedévben 29 880 fő volt - derül ki a társaság honlapjára feltöltött dokumentumból. Ez 243-mal több a harmadik negyedévinél, ami az elmúlt évek tendenciáit tekintve mindenképpen meglepő, hiszen hosszú ideje nem volt példa arra, hogy két egymást követő negyedévben is bővüljön a foglalkoztatottak száma. Márpedig 2016-ban a július-szeptember közötti időszakban is 135 fős pluszt mutatnak az adatok.

Úgy tűnik azonban, hogy nemcsak egy, de még két fecske sem csinál nyarat, hiszen hiába a második félévi létszámbővítés, éves viszonylatban továbbra is csökkenő dolgozói számot láthatunk. 2016 egészében ugyanis átllagosan 429 fővel kevesebb dolgozóval szolgáltat a Posta.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyezni, hogy ez nem csak és kizárólag leépítéseket jelent, hiszen egyes pozíciók megszüntetése, a feladatok újraosztása, racionalizálása mentén is apadhat a létszám. A Magyar Postánál 2012 elején kezdődött ez a folyamat, melynek eredményeként mára már 4107 fővel dolgoznak kevesebben a társaságnál.

Ami a fizetéseket illeti, az utolsó negyedévben összesen 15,3 milliárd forintot költöttek munkabérre, melyből 225,5 millió a vezetők juttatása volt. Emellett 145,6 milliót teljesítményhez kötött prémiumként osztottak szét, 1,9 milliárdot pedig jutalomként. Mindösszesen bérjellegű juttatásként 18,48 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Posta a dolgozóinak.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.