4p

219 forint per részvény.

Az OTP Bank 219 forint osztalékot fizet a részvényeseinek, erről döntöttek a részvényesek a hitelintézet pénteki közgyűlésén, Budapesten.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója elmondta: történetének eddigi legjobb eredményét érte el az OTP 2017-ben, a nyereség meghaladta a válság előtti szintet és sikerült túlteljesíteni a saját és az elemzői várakozásokat is. Hozzátette: mivel a bank a saját részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, a tulajdonosoknak kifizetett osztalék elérheti a részvényenkénti 221 forintot is. A bank a tavalyi nyereségből 61,32 milliárd forintot fizet ki osztalékként.

Az OTP bankcsoport 2017. évi adózott eredménye 281,339 milliárd forint lett, szemben az előző évi 202,452 milliárddal. Az OTP 284,1 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el 2017-ben, ez 41 százalékkal haladja meg az előző évit. Az elnök-vezérigazgató elmondta, az OTP Bank tavalyi, minden korábbinál magasabb nyereségében szerepet játszott a kedvező makrogazdasági környezet, illetve a kockázati költségek csökkenése, valamint az adócsökkentés: a magyarországi társasági adó 19-ről 9 százalékra mérséklődött. Még fennáll a bankadó, az OTP tavaly 15,8 milliárd forint bankadót fizetett be a büdzsébe. Más országokban már kivezették a bankadót, remélhető, hogy ha egyelőre nem is szűnik meg, de tovább csökkenhet a hazai bankadó mértéke - tette hozzá. Elmondta: a tőkearányos nyereség 22,4 százalék volt tavaly, nőtt a teljesítő hitelek állománya. A nettó kamatmarzs csökkenése folytatódott, és a remények szerint ez lassan megáll - mutatott rá, hozzátéve, hogy a nem teljesítő hitelek állománya már csak 9,6 százalék csoportszinten. Amiben nem sikerült a célokat teljesíteni, az a költségek alakulása, ami a bérek növekedése, illetve a digitalizáció miatt növekedő költségek miatt következett be - közölte az elnök-vezérigazgató. Kiemelte: a térségbeli bankokkal összehasonlítva az OTP-nél a második legnagyobb a tőkére vetített megtérülés, csak az orosz Sberbanké volt ennél nagyobb a Bloomberg összehasonlítása alapján.

Csányi Sándor a leányvállalatok teljesítményét értékelve elmondta: az orosz és az ukrán banknál is jó a tőkearányos nyereség, ami azért kedvező, mert korábban az orosz gazdasági válság és az orosz-ukrán háborús helyzet miatt a két bank erőteljesen veszteséges volt. Megjegyezte: a válság során sokat gondolkodtak azon, hogy megtartsák-e az orosz leánybankot és most azt lehet mondani, hogy jó döntés volt a bankot megtartani. Sikerült megfordítani az orosz bank teljesítményét és a vezetése további növekedést vállalt a mostani rekorderedmények után. Bár magasabbak a hitelkockázati költségek, például magas a fedezetlen áruhitelek aránya, de az orosz leánybank ennek ellenére erős teljesítményt mutatott 2017-ben.

Csányi Sándor szerint a jegybank fantasztikus munkát végzett az elmúlt években, példaként említette a növekedési hitelprogramot, illetve az alapkamat csökkentését. Véleménye szerint a forintosítás időzítése nagy katasztrófától mentette meg az ország lakosságát, és az úgynevezett önfinanszírozási program jelentősen csökkentette az ország külső sérülékenységét. Az elnök-vezérigazgató jelezte: azért nem fizetik ki a nyereség nagyobb hányadát osztalékként, mert a rendelkezésre álló tőkét mindaddig további bankok megvásárlására fordítják majd, amíg ez ésszerű befektetésnek tűnik a hitelintézeti csoport jövőbeni növekedése szempontjából.

Csányi Sándor a jövő évi tervekről elmondta: stabilitás, profitabilitás és növekedés a fő üzletpolitikai célok, "ebben a sorrendben". Hozzátette, hogy a régióban növekedést várnak, a fiskális túlfűtöttség jelei egyedül Romániában mutatkoznak, Oroszország és Ukrajna kockázatos jövő előtt áll. Emlékeztetett: a közelmúltban bejelentett amerikai szankciók miatt a rubel gyengült az elmúlt napokban, de hosszú távon bízik az orosz gazdaságban az OTP vezetése. Továbbra is ott lesznek az orosz piacon, és ha lesz rá lehetőség, akvizíciókkal tovább bővülnek.

Az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta: a csoportszintű várakozásokat tekintve, a nettó kamatmarzs idén még csökkenhet 10-15 bázisponttal. A működési költségek 6 százalékos növekedésével számol az OTP idén, ennek oka főleg a bérek növekedése, illetve az, hogy a digitális átállás is további jelentős költségekkel jár - jelezte Csányi Sándor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!