TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. január 27. 04:28

Összesen 7028 dolgozótól váltak meg a cégek csoportos létszámleépítés keretén belül - derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikáiból.

Az, hogy az elmúlt néhány évben folyamatosan javult a munkaerőpiac állapota, nem feltétlenül szünteti meg a csoportos létszámleépítéseket. Ezt igazolja a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája is, miszerint tavaly decemberben 710 olyan dolgozó volt, akit csoportos leépítés keretén belül küldtek el az állásából. Ez július óta a legnagyobb érintettséget jelenti, akkor 749-ről számolt be a statisztika és legutóbb az év utolsó hónapjában 2014-ben ennél nagyobb "leépítési hullám".

Ha összesítjük 2016 adatait, akkor 7028 leépített dolgozóról beszélhetünk, aminél kevesebbre 2005 óta egyszer nem volt példa (eddig állnak rendelkezésre adatok). Ebből a szempontból az eddigi legjobb év 2011 volt, akkor 9084-en dolgozó veszítette el a munkáját ilyen formában. A negatív rekordot - nem túl meglepő módon - a válság kirobbanásának éve, 2009 tartja, akkor 32 791 dolgozót építettek le a cégek.

A tavalyi évre visszatérve, toronymagasan a legtöbb embert budapesti cégek bocsátották el, 1806 főt, ezt Veszprém megye 847 és Pest megye követi 585 alkalmazottal. Arra vonatkozóan nincsenek adatok, hogy hány bejelentésből jöttek össze ezek a számok, ahogy azzal kapcsolatban is csak találgatni lehet, hogy melyik cégek éltek ezzel a lehetőséggel tavaly.

Jelentős számban történtek elbocsátások még Bács-Kiskun és Vas megyében is (egyaránt 251 főt építettek le), Zala megyében 240, Komárom-Esztergomben pedig 236 főt.

Mindenesetre a legtöbb elbocsátás

  • a feldolgozóipar,
  • a kiskereskedelem,
  • energiaipar,
  • valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatban történt.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.