<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Rengeteg nagyértékű beruházást jelentettek már be idén, melyek összesen több ezer munkahelyet is létrehoznak. Ami pedig jó a munkaerőpiacnak és a gazdaságnak, abba az állam is beszáll.

Cikkünk megszületéséig összesen 277,8 milliárd forintos beruházást jelentettek be idén, szemben a tavalyi évvel, amikor is megközelítőleg 165 milliárd forint volt ez az érték. Vagyis az idei év 74 százalékkal jobban alakult eddig. A beruházásokhoz összesen 33 milliárd forintnyi támogatást ad az állam, vagyis a teljes érték 12 százalékát állják Orbánék a költségvetésből. A projektek lezárultával minimum 4395 ember találhat magának munkát (szerk.: több esetben nincs nyilvános információ az új munkahelyek számáról). Így némi számolás után rögtön kiderül, hogy átlagosan 63,2 millió forintból jön létre egyetlen új pozíció, melyekhez egyenként az állam 7,5 millió forintot ad. 

A legnagyobb beruházás egyértelműen a kecskeméti Mercedes-gyárhoz köthető, hiszen 77,5 milliárd forintos fejlesztést fognak végrehajtani. További részletek az akkori közleményből viszont nem derültek ki. A második legértékesebb beruházás a Legoé és a Thyssenkruppé egyaránt 30-30 milliárd értékben. Ám, míg a Lego 1600 új munkahelyet fog létrehozni, addig utóbbi mindössze 500-at.

Ennek ellenére az állam számára a Thyssenkrupp beruházása tekinthető értékesebbnek, hiszen 10,6 milliárddal száll be a költségekbe, miközben a Lego azonos értékű projektjéhez "csupán" 4,4 milliárdot ad. Ilyen adatok tükrében nem meglepő, hogy a Thyssenkrupp győri és jászfényszarui kivitelezése teremti az egyik legdrágább munkahelyeket. Egy pozíciót 60 millióból hoznak létre, míg a Lego esetében 18,8 millió forint ez a fajlagos költség. Az állami támogatás egy munkahelyre a Legonál 2,8 millió, míg a Thyssenkruppnál 21,2 millió forint.

Ám mindezek ellenére mégsem az imént részletezett autóipari beruházás hozza létre a legdrágább munkahelyeket. Egy pozíció ugyanis 286 millió forintból fog létrejönni a Nestlé büki bővítésének köszönhetően. A teljes projekt 20 milliárd forintból valósul meg és mindössze 70 új embert vehetnek majd fel ennek köszönhetően.

Kicsivel olcsóbbak lesznek a Richter új munkahelyei. A 15 milliárdos projektet 5 milliárddal támogatja a kormány és összesen 125 új munkahely jöhet létre. Így a teljes beruházás értékét nézve 120 millióba kerül egyetlen munkahely létrehozása, melyre egyenként 40 milliós támogatást ad az állam. Ezzel pedig el is értünk ahhoz a beruházáshoz, mely a munkahelyek vonatkozásában a legdrágább a kormány számára. Ennél több támogatást ugyanis egy másik projektre sem adnak fajlagosan.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.