2005. november 29. 15:11

A Budapest Airport (BA) Rt. a dél-korai Korean Airrel tárgyal arról, hogy a légitársaság prágai járatai bővítése helyett indítson budapesti járatokat

Kepecs György, a Budapest Airport Rt. igazgatóságának elnök-helyettese, kedden Budapesten a Magyar-Koreai Társaság üzleti rendezvényén elmondta: a ferihegyi repülőteret üzemeltető BA Rt.-nek az a célja, hogy legalább heti három menetrend szerinti járatot üzemeltessen a Korea Air Budapestre, és cargo tevékenységének európai központját is itt alakítsa ki.

A BA Rt. vezetői két év óta folyamatosan tárgyalnak dél-koreai légitársaságok Magyarországra csábításáról. A Korean Air, a világ egyik legnagyobb légitársasága, amely a cargo tevékenységben az első, az elmúlt évben azért választotta Prágát, mert a cseh nemzeti légitársaság a koreaival együtt a SkyTeam tagja - magyarázta Kepecs György.

Az üzleti rendezvényen résztvevők is sürgették a Szöul-Budapest légihíd létrejöttét, mint a gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok bővítésének biztosítékát. Magyarországra tavaly mintegy 43 ezer dél-koreai turista érkezett. Több mint 20 koreai társaság telepedett meg Magyaroszágon, és a Hankook gumiipari cég nemrégiben bejelentett beruházásával együtt a dél-koreai tőkebefektetés nagysága eléri az egymilliárd dollárt - tájékoztatta a résztvevőket Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

A Budapest Airport Rt. az idén 8,5 millió utassal számol, szemben a múlt évi 6,5 millió fővel. Jövőre a várakozások szerint az utasforgalom 8,9 millió lesz. A cargoforgalom azonban, a fejlesztések hiánya miatt némiképp csökkent. Tavaly még 80 ezer tonna légiárut kezeltek Ferihegyen, az idén várhatóan 70.400 tonnát fognak, és ez a mennyiség jövőre sem változik.

MTI/Menedzsment Fórum