TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2010. december 4. 05:13

A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) 2011-ben a pályafenntartáshoz 1,9 milliárd, a személyszállításhoz 5,7 milliárd forint állami támogatást igényel - mondta el Dávid Ilona, a társaság elnök-vezérigazgatója a Magyar Hírlapban.

A lap szombati számában a GYSEV-vezető ismertette: a magyar többségi és osztrák kisebbségi tulajdonban lévő vasúttársaság a magyar államtól költségtérítést kap, míg osztrák oldalon a burgenlandi tartománnyal kötött közszolgálati szerződés biztosítja a működés pénzügyi forrását.    

Dávid Ilona közlése szerint - olvasható a lapban -, Magyarországon a menetdíjakkal nem fedezett kiadásokra kap költségtérítést a társaság, míg a Burgenland tartománnyal kötött szerződés alapját a teljesítmények, a vonatkilométer-adatok képezik. Úgy fogalmazott: "fix összegű költségtérítést kapunk függetlenül attól, hogy a menetdíjbevételek hogyan alakulnak".

A GYSEV elnök-vezérigazgatója  a lapban megjegyezte, hogy a közszolgáltatási feladatot mindkét országban nulla körüli eredménnyel kell ellátni. A magyar szerződés kifinomultabb elemeket tartalmaz a megrendelői ellenőrzések és az elszámolás területén, ezért - így Dávid Ilona - "itt nem vagyunk veszteségesek. Ezzel ellentétben az osztrák szerződésünk alapján a személyszállítási tevékenységünk veszteséges."

A GYSEV elnök-vezérigazgatója szólt arról is - a Magyar Hírlap írása szerint -, hogy készül a megvalósíthatósági tanulmány a Győr és Sopron közötti vasútvonal kétvágányú átépítésére.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.