TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. július 15. 12:28

Az orosz Sberbank (Szberbank) veszi meg az Österreichische Volksbanken AG (ÖVAG) kelet- és közép-európai leányvállalatát, a Volksbanken Internationalt (VBI) - jelentették be Bécsben.

Az ÖVAG csütörtök este közleményben tudatta, hogy aláírták az erről szóló szándéknyilatkozatot. Az adásvétel lezárása az év végéig várható.

A csomaghoz tartozik a Magyarországi Volksbank Zrt. is, egyedül a leginkább veszteséges romániai leányvállalatot nem veszi meg az orosz állami bank.

A vételárról nem közöltek részleteket.

Előzőleg különféle értesülések láttak napvilágot az árral kapcsolatban, ezekben 400 és 700 millió euró közötti összegek szerepeltek.

A Volksbank azután keresett vevőt a VBI-re, hogy a teljes, ausztriai üzletrészeket is magában foglaló csoportra nem került vevő.

A VBI-ben 51 százalékos tulajdonrésze van az ÖVAG-nak, a fennmaradó részvények 24,5-24,5 százalékos arányban a német DZ Bank/WGZ Bank és a francia Banque Populaire Caisse d,Epargne tulajdonában vannak. Az adásvétel mindhárom tulajdonos üzletrészeire vonatkozik.

A Sberbankkal hónapokon át folytak a tárgyalások. Az előzetes megállapodást még az európai banki stressztesztek közzététele előtt meg akarták kötni, s meg is kötötték. A tesztekben azonban csak a mérleg április 30-ig történt változásait veszik figyelembe. Az osztrák sajtóban makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy - a négy vizsgált osztrák közül egyedüliként - a Volksbank megbukhat a terhelési teszten.

Az ÖVAG két veszteséges év után tavaly ismét nyereséggel zárta az évet (55,4 millió euró).

Az adásvétel előtt a konszern mérlegösszege 46,5 milliárd euró volt. Ebből a VBI-é 13,7 milliárd euró, a romániai leányvállalaté 4,8 milliárd euró.

Ha véglegesítik a megállapodást, ez lesz a Sberbank első akvizíciója az egykori szovjetköztársaságokon kívüli térségben.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.