2011. augusztus 2. 10:55

Megugrottak a Skoda Auto bevételei az idei első félévben: a legnagyobb cseh autógyár, amely a német Volkswagen konszern része, az első hat hónapban 5,4 milliárd euró bevételt könyvelt el, ami 25,7 százalékkal több, mint a tavalyi év első felében - közölte a Skoda Autó kedden Mladá Boleslavban.

Az autógyár adózás előtti nyeresége 388 millió euróra emelkedett,  a tavalyi év első feléhez viszonyítva 81,3 százalékos növekedéssel.

A Skoda Auto 118 millió euró értékű beruházást valósított meg az első félévben. A összesen 454 698 személygépkocsit küldött a piacra, ami éves összevetésben 20,1 százalékos növekedés.

"A Skoda Auto az idei első félévben minden területen nagyon gyorsan fejlődött" - mondta Wilfried Vahland, a részvénytársaság igazgató tanácsának elnöke újságíróknak Mladá Boleslavban tartott keddi sajtóértekezletén. Ez tudatos stratégia, amelyet folytatni kívánnak - tette hozzá.

Az autógyár májusban 78 100 személygépkocsit adott el, ez éves szinten 19,5 százalékos emelkedés. A Skoda történelmében ez májusi rekordnak számít - közölte a cseh cég honlapján. Az idei év első öt hónapjában a Skoda összesen 373 400 autót adott el, ami éves szinten 21,5 százalékos növekedés. 

"2018-ban a gyár világszerte több mint 1,5 millió gépkocsi eladását tűzte célként maga elé" - jelentette be a vezérigazgató. Ennek érdekében a Skoda Autó a jövőben erősíteni kívánja világpiaci pozícióit és szélesíteni fogja termékei skáláját. "Már az idei év végén kirukkolunk egy városi Skoda személykocsival" - közölte Vahland.

A Skoda Auto az idén Csehországban mintegy 680 ezer személygépkocsit tervez legyártani. A cégnek ugyanakkor vannak  gyárai Kínában, Indiában és Oroszországban is.

A Skoda anyacége, a Volkswagen profitja több, mint megháromszorozódott, miután rekordeladásokat ért el 2011-ben, hála a feltörekvő piacokon megnövekedett személy- és kisteherautó iránti megnövekedett keresletnek.

MTI/mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.