2p

Rekordveszteséget könyvelhetett el a folyó üzleti év június 30-án végződött negyedik negyedében a Microsoft amerikai elektronikai óriásvállalat, ami főleg a Nokia mobiltelefon üzletágának 7,5 milliárd dolláros leírása miatt következett be. Rontotta a helyzetet az is, hogy csökkent a Windows operációs rendszer iránti kereslet.

A kedden közzétett gyorsjelentés adatai szerint a Microsoft április-júniusban 3,2 milliárd dolláros - részvényenként 40 centes - veszteséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 4,66 milliárd dolláros - részvényenként 55 centes - nyereséggel. Az egyszeri tételeket nem számítva viszont részvényenként 62 centes nyereséget termelt a vállalat, míg egy évvel korábban 56 centet.

A bevételek 5,1 százalékkal, 22 milliárd 180 millió dollárra csökkentek áprilisban-júniusban az egy évvel korábbi 23 milliárd 380 millió dollárral szemben. A személyi számítógépekre telepített Windows operációs rendszer értékesítése 22 százalékkal csökkent. A Microsoft hivatalosan július 29-én kezdi el árusítani a Windows 10 rendszert.

Bár a tényadatok valamivel jobbak lettek az elemzői várakozásoknál a Microsoft árfolyama 4,53 százalékkal 45,14 dollárra csökkent a tőzsdezárás utáni elektronikus kereskedésben.

Csalódást okozott a Yahoo! Inc. internetes kereső és tartalomszolgáltató vállalat gyorsjelentése is, így a New York-i tőzsde zárása utáni elektronikus kereskedésben 1,3 százalékkal, 39,20 dollárra esett az árfolya

A vállalat bevételei 15 százalékkal, 1,24 milliárd dollárra emelkedtek, ami az utóbbi kilenc évet tekintve a legnagyobb mértékű növekedésnek felel meg. Nyereség helyett azonban így is veszteséget termelt a Yahoo: a 22 millió dolláros veszteség éles ellentétben áll az egy évvel korábbi 270 millió dolláros nyereséggel.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!