A GfK Hungária piackutató társaság idei kelet-közép-európai életstílus felméréséből az derül ki, hogy a megkérdezettek 65 százaléka a bioélelmiszereket tartja a legegészségesebbnek, míg csupán hétszázalékuk vallotta az ellenkezőét. Vagyis szerintük a jövő ideális élelmiszerei tudományos módszerekkel manipuláltak.
A felmérést végző szakemberek a tartósító- és adalékanyagok nélküli bioételekre való keresletben eltéréseket fedeztek fel. Mind a korosztály, mind a végzettség, mind a kereset befolyásolja az emberek hozzáállását az egészséges táplálkozáshoz.
A felmérésből az derül ki, hogy az idősebb korosztály (41-60 év) fogyasztaná az általa egészségesnek tartott bioételt, míg ez az adat a fiatalabbak (15-20 év) körében jóval kisebb, viszont ez a korosztály ellenzi a leginkább a génkezelt ételeket - írta a Világgazdaság.
Az egészséges életmódról való tájékozottságot a legnagyobb mértékben a végzettség határozza meg. Míg a nyolc általánost végzők, illetve az azt be nem fejezők alig fele hallott a génkezelésről, addig a diplomások 83 százaléka értesült ilyen törekvésekről. A magasabb jövedelemmel rendelkezők tájékozottabbak, mint a közepes és alacsony jövedelműek és körükben többen utasítják el a génkezelt élelmiszereket, mint az utóbbi két csoportban.