4p

A vártnál jobban alakult a cloud üzlet az SAP-nál, a társaság immár a negyedik éve dupla számjegyű növekedést ért el.

Az SAP szoftvergyártó közzétette a 2013. december 31.-ével zárult egész évre vonatkozó gyorsjelentését. Ennek legfontosabb megállapításai a következők voltak:
A nem IFRS szerinti szoftver- és szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatásokból származó árbevétel 14,03 milliárd eurót tett ki, mely 6 százalékos növekedést jelent a 2012-es 13,25 milliárd euróhoz képest, és mely meghaladta az SAP előrejelzését. Változatlan árfolyammal számolva a növekedés 11 százalék volt. A cloud üzletág is jobban teljesített a vártnál.

A szoftvereladásból származó árbevétel 4,52 milliárd euró volt, 3 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben. Árfolyamhatástól megtisztítva 2 százalékos növekedés volt 2013-ban e soron.

A társaság teljes árbevétele 16,9 milliárd euró volt, ez 4 százalékkal több, mint a 2012-ben regisztrált 16,3 milliárd euró, mely azonos árfolyamokkal számolva 8 százalékos növekedést jelent. Az üzemi eredmény 5,51 milliárd euróra rúgott, ami 6 százalékos növekedést jelent, mely az árfolyammozgásoktól eltekintve 13 százalékos emelkedésnek felel meg.Az üzemi nyereséghányad 32,6 százalékot ért el, mely 0,6 százalékos emelkedés. Az adózás utáni profit 12 százalékkal bővült, 4,02 milliárd euróra, míg az egy részvényre jutó nyereség egy év alatt 11 százalékkal nőtt.

Az üzleti kilátások kapcsán az SAP azt várja 2014-re, nem IFRS kimutatás szerint, hogy a felhőszolgáltatásokból származó bevétel 950-1000 millió euró között lesz, változatlan árfolyamok mellett. A sáv felső része 32 százalékos növekedésnek felel meg, mely megegyezik a 2013 évi ütemmel. A szoftverekből, és szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatásokból származó bevétel 6-8 százalékkal nő. A vállalat várakozása szerint az üzemi eredmény 5,8- 6 milliárd euró között lesz. 2013-ban 5,5 milliárd volt ez az érték.


"Büszkék vagyunk, hogy egy újabb, piaci növekedésnél magasabb, dupla számjegyű emelkedést mutató évet zárhattunk le, miközben beruházásokat hajtottunk végre az innováció, és a felhőszolgáltatások terén”- mondták Bill McDermott és Jim Hagemann Snabe társ-vezérigazgatók. „ Azáltal, hogy minden megoldás a felhőbe költözik a valós idejű HANA platformunkon, egyszerűsíteni fogunk az ügyfeleink számára, kiterjesztjük vezető szerepünket és további bővülést érünk el, ami hosszú távon jobban előre jelezhető és profitábilis" - húzták alá.

Az SAP HANA, a valós idejű alkalmazásokhoz készített platform a növekedés egyik hajtóereje volt 2013-ban. A vállalat már több mint 3000 HANA ügyféllel rendelkezik. Az ebből származó árbevétel 69 százalékkal nőtt, 664 millió euróra.


A HANA alapú nagyvállalati szoftvercsomag, az SAP Business Suite powered by HANA értékesítése meghaladta a társaság várakozásait. A 2013. májusi kibocsátása óta már 800 ilyen ügyfelet tudhat magáénak az SAP. A vállalat globálisan több mint 253 000 ügyféllel rendelkezik, illetve 35 millióan használják a felhőszolgáltatásait.

Az SAP az egyszerűsítést és az üzleti eredmények elérését kínálja ügyfelei számára a HANA-val, mint teljes termékportfólió egyedüli platformjával, on-premise és felhő módon biztosítva. A társaság elvárása szerint a stabilan profitabilis core üzlet és a gyorsan növekvő cloud üzletág együttesen további növekedést és működési nyereséghányadot biztosít. 2015-re továbbra is legalább 20 milliárd euróra rúgó teljes árbevételt céloz, melyből 2 milliárdot a felhő üzletág fog hozni. Az SAP egyúttal nyilvánosságra hozta a 2017-es célokat is. Eszerint legalább 22 milliárd eurót kíván elérni összbevétel soron, melyből a felhő 3-3,5 milliárdot tesz ki. A vállalat megtartja a 35 százalékos működési nyereséghányadra vonatkozó tervét, melyet szintén 2017-ben realizál annak érdekében, hogy ki tudja használni a felhőben rejlő növekedési potenciált. Ezen profitmarzs elérését korábban 2015-re jelezte.mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!