2015. április 14. 17:55

Utolérte az elmúlt évben a digitális zeneeladásokból származó bevétel a hagyományos hanghordozók forgalmát a globális zenepiacon.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetségének (IFPI) kedden ismertetett jelentése, a Digital Music Report szerint 6,9 százalékkal 6,9 milliárd dollárra növekedett a digitális piac forgalma, így a teljes piac 46 százalékát teszi ki. 2014-ben összesen 14,97 milliárd dolláros bevételt generált a zeneipar, ami a 2013-as évhez képest 0,3 százalékos visszaesést jelent.

A hagyományos hanghordozók eladásának forgalma szintén 46 százalékát teszi ki a világpiacnak. A maradék 8 százalékot az előadói és egyéb jogokból származó bevételek adják.

A zeneipar mindig élen járt a digitális fejlődés követésében. Ezt a vezető pozíciót őrzi meg azzal is, hogy lépést tart a digitális forradalommal, teret enged ugyanis a fogyasztók igényének, akik már nem a zene birtoklására, hanem elérésére vágynak - mondta Frances Moore, az IFPI vezetője.

Ennek megfelelően további átrendeződésekre lehet számítani. Tavaly például 39 százalékkal növekedett a streaming-zenehallgatást nyújtó szolgáltatások, többek közt a Spotify forgalma, míg a letöltéseké 8 százalékkal csökkent.

Világszerte 41 millióan rendelkeznek előfizetéssel, ez 2013-hoz képest 46,4 százalékos növekedés. Az előfizetések forgalma ennek megfelelően a digitális piac 23 százalékát teszi ki és 1,6 milliárd dollárt generált. Az új szolgáltatások, mint a Jay-Z rapper által elindított Tidal várhatóan tovább növelik a forgalmat.

Egyes országokban, például Franciaországban, Németországban és Japánban egyelőre továbbra is a fizikai hanghordozók forgalma a domináns - derül ki az IFPI jelentéséből.

Újításként vezetik be a zeneiparban, hogy globális szinten összehangolják a dalok és lemezek megjelenésének dátumát is. Július 10-től tehát minden országban ugyanattól a naptól, mindig péntektől lesz elérhető a friss megjelenés.

Az elmúlt év legsikeresebb albuma a Jégvarázs című film filmzenéje lett: tízmillió példányban kelt el. A leghallgatottabb dal Pharrell Williams Happy című száma volt, amelyet 13,9 millió alkalommal vásároltak meg. A legnagyobb forgalmat generáló művész 2014-ben Taylor Swift lett.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.