2013. január 3. 14:16

A kormány rendeletet fogadott el a közszférában és az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók 2013-as kompenzációjának részletszabályairól - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökö.

A nemzetgazdasági tárca kiemeli, hogy a rendelet biztosítja a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset szinten tartását azoknál a foglalkoztatottaknál, akiket a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenének.

A kompenzáció alapelvei változatlanok, ugyanakkor egyes szabályozási elemeket - így például a nyilatkozattételt - egyszerűsítették, pontosították.

A munkavállalók egy részénél a kompenzáció biztosítja a bérek szinten tartását, míg a 2013-tól tisztán egykulcsos, arányos személyi jövedelemadó-rendszer a közszférában dolgozó munkavállalók jelentős részénél a nettó bérek emelkedését eredményezi - hangsúlyozza az NGM.

Az idénre elfogadott költségvetési törvény 89,5 milliárd forintot irányoz elő a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi létszám- és kereseti statisztikája szerint 2012. január-októberben a költségvetési szférában a teljes munkaidősök mintegy 56 százaléka - a közfoglalkoztatottak nélküli létszám 62,4 százaléka - átlagosan 10 100 forint kompenzációban részesült, így a közszféra bruttó jövedelmi pozíciói 1,8 százalékponttal javultak. A közfoglalkoztatottak nélkül, de a kompenzáció figyelembe vételével számított növekedés így a közszféra területén 5,2 százalék volt. 2012. januártól a nonprofit szervezetek egy részénél is részesülhetnek az alkalmazásban állók kompenzációban, ahol a teljes munkaidőben dolgozók mintegy 8,9 százaléka kapott ezen a címen 10 200 forintot.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára decemberben az MTI-nek a versenyszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjáról kifejtette: a vállalkozási és a nonprofit szférában fennmarad a bérkompenzációs adókedvezmény 2013-ban is.

A már 2011 év végén meghirdetett szabály szerint 2013-ban csökkenő mértékben havi bruttó 135 000 forint munkabér alatt lesz érvényesíthető az adókedvezmény, a 2012. évi 190 000 forinttal szemben. A bérkompenzációs adókedvezmény nem lesz együtt érvényesíthető a munkahelyvédelmi akcióterv adókedvezményeivel - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.