3p

Az egy évtizeddel ezelőttivel megegyező összegből, mintegy harminc milliárd forintból gazdálkodik, a négy évvel korábbinál valamivel nagyobb létszámmal működik a Magyar Televízió (MTV) - derül ki a Rudi Zoltán által a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége számára készített tanulmányból.

Ha a közmédium bevételeit "az elmúlt tíz év alatt bekövetkezett inflációval korrigálnánk, akkor ma az MTV-nek mintegy hetven milliárd forintból kellene gazdálkodnia" - írja 64 oldalas elemzésében a tévéelnök, aki emlékeztet arra: mandátuma első teljes évében már 1,6 milliárdos pozitívumba fordult, és azóta is rendre többletet mutat az MTV 2004-ben még mínusz 4,1 milliárdos adózás előtti eredménye.

Az MTV: új pályán című beszámoló - amelyben idén júliusig értékeli a vezetése alatt történteket a 2004 március elején megválasztott elnök - egyebek mellett azt tartalmazza: elődei idején a kiadások nem követték a kereskedelmi bevételek "drámai csökkenését", így a társaság 1997 és 2003 között összesen 46 milliárd forintnyi mérleg szerinti deficitet produkált, miközben ingatlanvagyona 95 százalékát eladta.

Több reklámbevétel, kevesebb barter

A dokumentumból kiderül az is: áttörést hozott 2004 a reklámbevételekben is, hiszen e forrásból "1,78 milliárd forinttal több bevétele volt vállalatunknak, mint 2003-ban".

Az akkor elért nettó 2,7 milliárdos összeget egy táblázat tanúsága szerint azonban a következő évben csak pár tízmillióval sikerült felülmúlni, a tavalyi készpénzes bevétel pedig valamivel haladta csak meg a hárommilliárd forintot; a reklámbarter értéke eközben 926 millióról két év alatt 511 millió forintra csökkent.

A színlelt szerződések magyarázzák a dolgozók gyarapodását

A reorganizációs tervben is szereplő jelentős leépítések ellenére ez év közepén többen dolgoztak az MTV-ben, mint három és fél esztendővel korábban: az akkori 1577-es létszámmal szemben június 30-án 1717-es adat állt.

Rudi Zoltán mindezt azzal magyarázza, hogy a színlelt szerződések tavaly nyári megszüntetése miatt 398 embert fel kellett venniük, akiknek háromnegyede ma is a cégnél van. (Korábbi sajtóhírek szerint a 2009-ben elkészülő új, óbudai tévészékházban összesen 1200 munkatársnak lesz hely.)

Noha elnöki pályázatában még négy alelnökkel számolt, a ma létező egyetlen ilyen tisztség sincs betöltve, ahogy az időközben létrehozott ügyvezető igazgatói poszt is üres; a két helyre "egyelőre nem találtam alkalmas embert" - írja Rudi Zoltán.

Mégsem indul sporttévé 

A 2004. március 5-én elnökké választott Rudi Zoltán pályázatában - az akkor megjelent sajtóhírek szerint - még négy tematikus adó (közéleti és hír-, kulturális, film-, valamint sportcsatorna) terve szerepelt; egy korábbi interjúban az elnök arról beszélt, elállt a sporttévé tervétől, a másik három elindításáról azonban már folynak a tárgyalások.

Rudi Zoltán akkor azt mondta: az MTV "képes és kész" arra, hogy egy éven belül elindítsa első tematikus csatornáját; a mostani anyagban a már hivatalba lépése előtt is tervezett közéleti mellett egy "archív csatorna" és egy videoletöltő honlapcsoport terve szerepel.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!