5p

Borotválkozni egy parkolóban, képeket felismerni egy próbafülkében, habpartizni a szabad ég alatt - ilyen és ehhez hasonló ötletekkel próbálnak újítani a marketingesek, akiket idén is díjaztak az Arany lolliPOP versenyen.

Túl a hűtőmágnesen (mfor-montázs)

Azon túl, hogy a Mol imázsát erősítette, szórakoztatott, sőt még tisztálkodási lehetőségekre is alkalmas volt az úgynevezett BodyWash, amely két díjat - az integrált btl-aktvitások kategórián belül legjobb design és legjobb technika - nyert idén idén az Arany lolliPOP marketingversenyen.

Az embermosóval fesztiválokon jelent meg a promóciót lebonyolító Pro-Wide Rendezvényügynökség Kft., hogy az autómosó szolgáltatás újraértelemezésével és megszemélyesítésével erősítsék a fiatalokban a márkával kapcsolatos érzelmi kötődéseket. Az aktivizáló programot úgy próbálták különlegessé tenni, hogy habpartit szerveztek a jelentkezőknek, akikről vízpermet mosta le a habot, sőt meg is szárították őket.

Az egyes rendezvényeken a leglátogatottabb programhelyszíneken építették fel a "mosószigetet". Az eredetileg gyermekek szórakoztatására alkalmas felfújható játékpark így egy más korosztály, a fiatal felnőttek számára vált vonzó programmá. "Egyszerre játszhattak, zenét hallgathattak, és mosakodhattak az érdeklődők" - mondta az mfor.hu-nak Kulicz Gábor, a cég ügyvezető igazgatója.

Az embermosó (instoremarketing.hu)

Hozzátette: az akció sikerét elsősorban annak köszönhetik, hogy fel tudták kelteni a célközönség érdeklődését, és meg tudták mozgatni őket. A játéksziget előtt kígyózó sorok álltak, több mint kilencezren vettek részt a programban.

Lábszőrtelenítés egy bevásárlóközpont parkolójában

Szintén nem hétköznapi megoldást választott az Activity Group Kft., amely a Gillette Fusion Gang promóció során egy terepjáró hátuljába épített be egy mosdóblokkot, ahol az arra járók kipróbálhatták a termékeket (borotvát, illetve borotválkozás előtti és utáni termékeket).

Borotválkozás a szabadban (instoremarketing.hu)

Az új termékcsaládot fővárosi és vidéki nagyvárosokban lévő bevásárlóközpontok parkolójában népszerűsítették. Az ügynökség a hosztesz promóciókon belül nem csak a legjobb design kategóriában bizonyult a legjobbnak, hanem technológiai újításuk révén a legjobb technika díj is az övék lett. A márka imidzsének erősítése érdekében választották az amerikai Jeep autót, amelynek feltűnő narancssárga színe vonzotta a tekinteteket.

Voltak aggályaink amiatt, hogy használják-e majd a mobil mosdót és fognak-e ott borotválkozni - mesélte az mfor.hu-nak Knobl Péter rendezvényszervező, hozzátéve: sokan kipróbálták a termékeket, köztük egy hölgy is, aki lábszőrtelenítésbe kezdett az egyik parkolóban.


Az élmény többet ér az ajándéknál

Szintén a hosztesz promóciók kategóriában győzedelmeskedtek a Kit-Kat Pop Choc kampány kitalálói. A Prohome Kft. a legjobb innováció díjat vitte el. Fazekas Csaba promóciós vezető szerint eseményszerű aktivitás során kell élményt nyújtani a fogyasztóknak, és meg kell próbálni kerülni a hétköznapi sablonokat, már nem elég csokit vagy hűtőmágnest ajándékozni.

A kampány során ötven forgalmas csomóponton és húsz hipermarketben jelentek meg a hoszteszek. A kóstoltatást szokatlan megjelenéssel kapcsolták össze. A felállított próbafülkében szórakoztató játék várta az érdeklődőket: a fülkébe belépve egy fejhallgatott kapott a játékos, és a falak egyikén egy képrészletet látott. Ez alapján kellett kitalálnia gondolkodási idő után, hogy mit ábrázolt a kép.

Játékkal reklámoznak (instoremarketing.hu)

A próbafülke „tartalmát” függöny rejtette el, és a belső falakon is függöny volt, hogy a sorban állók ne láthassák, mi vár majd bent rájuk. A kvízre természetesen nem kellett valóban válaszolni, és a megadott lehetőségek egyike sem volt helyes, ezért a hang – még mindig a fejhallgatóból - azt tanácsolta: "Ne gondolkozz ilyen erősen, inkább tarts egy kis szünetet a Pop Choc-kal!"

"Már nem mi mondjuk meg a tutit"

Az interaktív kommunikáció sikerét jósolja a jövőben Juhász Attila, a Citibank marketingkommunikációs vezetője. A bank által alkalmazott reklámmegoldás, a Touchmedia kioszk a legjobb innováció díjat hozta pályázójának, a Mad Media Kft.-nek.

A jövő marketinges eszköze? (instoremarketing.hu)

A különleges, innovatív érintőfelületes megoldással az ügyfél saját maga dönti el, hogy milyen tartalmakat kíván megtekinteni. "Míg a nyolcvanas-kilencvenes években a marketingesek mondták meg a tutit, ma már az ügyfél határozza meg, hogy mi érdekli őt" - hívta fel a figyelmet Juhász Attila.

A járókelők, ügyfelek a display plexi üvegét megérintve különböző banki termékinformációkhoz férhetnek hozzá, új promóciós ajánlatok között válogathatnak vagy akár játszhatnak. A cég egy monitoring rendszeren keresztül azt is megtudhatja, hogy hány ügyfél állt meg a kirakat előtt, és milyen menüpontokat használtak. Juhász Attila közlése szerint sikerült felkelteni a járókelők érdeklődését, de jelenleg dolgoznak egy újabb megoldáson, hogy a felületen populárisabb témákat elhelyezve még aktívabbá tegyék őket.

A jövőben azok a marketinges megoldások lehetnek életképesek, amelyek ötletesen be tudják avatni a fogyasztókat. Az érintőképernyő mint eszköz pedig több iparágban is elterjedhet: egy autószalonban akár azt is megtervezheti majd a vevő, hogy milyen autót szeretni, egy telekommunikációs üzletben pedig egy új előfizetéshez a különböző telefonszíneket is kipróbálhatja az ügyfél - tette hozzá a marketingkommunikációs szakember.

Kovács Zita 

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!