4p

A Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke bízik abban, hogy 2011 végére teljes mértékben megvalósul Magyarországon a digitális műsorterjesztés.

Pataki Dániel csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: elégedetlen a digitális átállás alakulásával, de reméli, csak átmeneti csúszásról van szó. Az NHH figyelemmel kíséri a folyamatot, s ha szükséges azonnal beavatkozik annak érdekében, hogy a szerződésben foglaltak megvalósuljanak - mondta az elnök. Közölte azt is, hogy a kötelezettségek nem teljesítéséért a hatóság 40 millió forint bírsággal sújtotta az Antenna Hungária Zrt.-t, amellyel még tavaly szeptemberben kötött szerződést a digitális műsorterjesztés megvalósítására.

Magyarországon a három országos televízió mellett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) nyilvántartása szerint 46 helyi, analóg földfelszíni műsorszolgáltató működik. Pataki Dániel elmondta, hogy a magyar modell szerint a nyertes az üzleti megoldás megválasztásban nagy szabadságot élvez, sok frekvenciát kapott és alacsony díjat fizet a használatukért. Cserébe az államnak nem kell sok pénzt költenie az átállásra, azaz nem költségvetési forrásból finanszírozzák a folyamatot.

Ma már 2,4 millió háztartásba kábelen jut el a tévéadás, 620 ezerbe pedig műholdon. Ezek közül egymillió háztarás már digitális adást fog, miközben 770 ezer háztartásban csak analóg módon nézik a televíziós műsorokat.

Egy felmérését idézve Pataki Dániel elmondta: a lakosság 55 százaléka még nem hallott arról, hogy elindult a digitális átállás. S annak a 770 ezer háztartásnak, amelyik a leginkább érintett, csak a negyede tud a váltásáról.

Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke kifejtette: júniusi vizsgálataik során megállapították, hogy az AH több tekintetben is megsértette, illetve nem teljesítette a szerződésben leírtakat. Így például még fogható digitálisan egy új, általános tematikájú, szabad hozzáférésű tévéműsor.

A vizsgálatkor megállapították azt is, hogy az AH az eredeti határidőre nem tette lehetővé azt sem, hogy a lakosság kedvezményesen vásárolhasson dekódert a digitális műsorok fogására. Az AH nem kötött még szerződést a közszolgálati rádióval sem, s ezért az NHH felhívta a feleket ennek megtételére. Nem teljesült az Inforádió és Lánchíd rádió műsorának terjesztésére vonatkozó vállalás sem. Ezen túlmenően a lakosságot tájékoztató internetes oldal sem felel meg mindenben a szerződésben foglaltakkal.

Az NHH tanácsa ugyanakkor elismeri, hogy az utóbbi hónapokban jelentősen kibővült a földfelszíni digitális televíziózás műsorkínálata, s már elindult a kedvezményes vevő dekóder értékesítés és a kommunikációs kampány is.

Az eseményen elmondták, a sikeres átállás feltétele egyebek mellett az, hogy a lakosság 94 százaléka digitálisan érje el a közszolgálati adásokat és ehhez rendelkezésre is álljon a digitális adások vételére alkalmas készülék. Az országos földfelszíni digitális televíziós adások jelenleg az ország területének több mint felén érhetőek el. A lefedettséget az Antenna Hungáriának az év végéig több mint 88 százalékra, 2010 végére pedig 95 százalékra kell növelnie.

A bírságolás mellett az NHH Tanácsa 8-, 15-, illetve 30 napos határidők megadásával felszólította az Antenna Hungáriát, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a jogszerű, a hatósági szerződésben foglaltaknak megfelelő állapot eléréséhez.

A digitális átállás sikere érdekében nagyon fontos a helyi televíziók analógról digitálisra történő átállítása. Magyarországon jelenleg 46 helyi analóg, földfelszíni sugárzású helyi televízió van, ezeket az átállás - mivel 2012-től nem lesz mód az analóg földfelszíni sugárzásra - közvetlenül érinti. A helyi televíziók digitális átállása érdekében az NHH előzetes meghallgatást hirdetett november 10-re az érintett műsorszolgáltatók és műsorelosztók, az érdekvédelmi szervezetek és az önkormányzatok részére.

Kérdésekre válaszolva elhangzott, a digitális átállás támogatására az ORTT műsorszolgáltatási alapjában összegyűlt mintegy 1,5 milliárd forint felhasználásáról még nincs döntés, egy kormányhatározat szerint egyelőre nem lehet elkölteni. A változatás a kormány joga és lehetősége.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!