2015. augusztus 11. 03:43

A nyári időszak ellenére is feltűnő volt a TV2 mélyrepülése, a mögöttünk hagyott héten viszont a csatorna a kereskedelmi célcsoportban elvitt egy estét. Igaz, ehhez az is kellett, hogy az RTL Klubot alig nézzék szombaton.

Az elmúlt hetekben folyamatosan téma volt a nagy csatornák őszi műsorkínálata, így ismét leragadunk a témánál, mielőtt a magunk mögött hagyott hét számait elemeznénk. A csatornáktól ugyanis egyre több hír - na és persze néhány pletyka – lát napvilágot a nyár végéhez közeledve, és úgy tűnik, régen látott erős kínálat lesz vetélkedőkből.

A TV2 korábban már bejelentette, hogy ősszel új vetélkedő kerül műsorba A Kocka címmel. A műsorban egy nagyméretű kockába zárják a játékosokat, és ott kell egyszerűnek tűnő, de annál több koncentrációt és ügyességet igénylő feladatokat végrehajtaniuk. A kocka minden oldalról átlátszó, így a nézők folyamatosan követhetik, miként próbálják a résztvevők megoldani a feladatokat. A TV2 hivatalosan csak annyit jelentett be, hogy ősszel tűzik műsorra, a comment:com blog szerint ugyanakkor a műsorvezetőt is kiválaszthatták, a feladatot a Rising Star és az Ének iskolája műsorvezetője, Ördög Nóra kapja.

Ha a pletyka igaznak bizonyul, akkor a vetélkedők műsorvezetői frontján női dominancia érvényesülhet a TV2-nél. Tízmilliós emeléssel érkezik ugyanis ősszel a képernyőre a csatorna game show-ja, amely így immár 50 milliós játszma címet viseli majd. A TV2 műsorában nyolc kérdést kell megválaszolnia annak, aki szeretné hazavinni a játék történetének legnagyobb nyereményét. A játékosok pénznyelő elleni küzdelmében segítségükre lesz Liptai Claudia, aki a Bumm! után ismét játékmesterként áll a kamerák elé. Bár az egyes műsorok kapcsán sokszor bocsátkozunk jóslatokba, ezúttal csak annyit előlegeznénk meg, hogy a vetélkedő sikere erősen függhet majd a műsorsávtól, ha egy „nézőtemető” program után (mint például a tavasz végén sugárzott Kuzey Güney) kerül a képernyőre, vagy az RTL két legerősebb napi programjával (Barátok közt, Éjjel-nappal Budapest) állítják szembe, akkor aligha hoz átütő sikert.


Feltételezni lehet ugyanakkor, hogy az RTL-en is vetélkedő lesz majd, amikor a TV2-n műsorba kerül az 50 milliós játszma. Ősszel ugyanis újra érkezik az 1 perc és nyersz! című ügyességi vetélkedő műsor az RTL Klubra. A vadonatúj játékokkal jelentkező game show házigazdája a harmadik évadban is Sebestyén Balázs lesz. A megoldandó játékok nehézségi fokozatának megfelelően a várható nyeremény összege is egyre nagyobb lesz. Aki teljesíti valamennyi játékot, hazaviheti a 10 millió forintos fődíjat.

Nem maradunk ősszel gasztrovetélkedő nélkül sem. A TV2-n A milliomos szakácsban olyanok versengenek majd, akik dolgoztak már a szakmában és szívesen összemérik a tudásukat másokkal egy szórakoztató műsorban. A tét itt sem kicsi: az epizódok győztesei egymillió forinttal lesznek gazdagabbak. A műsort a 40 milliós játszma korábbi házigazdája Rákóczi Feri vezeti, aki mellett szakmai segítségként Széll Tamás, Michelin-csillagos séf áll majd a kamerák előtt.

Ha már főzős vetélkedő, akkor az ősz folyamán – várhatóan egymást váltva – két műsor is szerepelhet majd az RTL Klub kínálatába. A csatorna ugyanis korábban azt jelezte, hogy folytatni kívánják ebben a típusban etalonná vált Konyhafőnököt, amelynek az őszi lehet immár a harmadik évada. Emellett 8-13 év közötti gyerekkel bemutatják ennek a programnak a junior változatát is.

Az őszi kitekintés után pedig térjünk vissza a 32. héthez, amely nem zárult jól az RTL szempontjából. Szombaton ugyanis a TV2 két közepes teljesítményt nyújtó filmmel, A fantasztikus négyes és az ezüst utazó, illetve a Jack Reacher cíművel maga mögé utasította az RTL Klubot, amely a Harry Potter és a titkok kamrájával próbálkozott, nem sok sikerrel. A csatorna szombat estéje ugyanis nagyon gyengére sikeredett, a 18-49-es korosztályból csupán a képernyők előtt ülők 11,8 százaléka választott őket a hétvége első napján. A csoport számára a vasárnap is fejfájást okozott, hiába javított az RTL Klub, augusztus 9-én műszaki hiba miatt mind a hét RTL-es kábelcsatornával gond volt. A hibát ugyan hétfőre megoldották, ám a nézettségi számokban is megmutatkozott a probléma. A Cool esetében, ahol az utóbbi időben rendre 7-8 százalékos hétvégi közönségarányról beszélünk, a Nielsen adatai szerint a tévét nézők (18-49 évesek) 2,6 százaléka volt jelen. Kisebb veszteséggel úszta meg a csoport másik erős kábelcsatornája, a F+, amely a 6 százalék körüli közönségarányát felezte meg a műszaki hiba miatt.

Egy rövid gondolat erejéig még kitérnénk a közszolgálati csatornák teljesítményére, illetve konkrétan az M4 múlt hetére. A sportcsatorna ugyanis sokat profitált a szép eredményeket hozó vizes világbajnokságból, bár hozzá kell tenni, hogy az aranyesőt hozó úszódöntőket nem a nézettség szempontjából legfontosabb időszakban, vagyis este, hanem délután sugározták. A tíz év után ismét aranyat szerző Cseh László világbajnoki címét például (a teljes lakosságot tekintve) a tévézők 9,9 százaléka követte a délutáni órákban, de szombaton Gyurta Dániel úszására még ennél is többen voltak kíváncsiak, ami 10,8 százalékos közönségarányt jelentett.


Hiába szerepelt az utóbbi hetek vesszőfutásaihoz képest jól a TV2 a hétvégén, a 32. héten sem tudott sokat faragni tetemes hátrányából. A kereskedelmi célcsoportban 19-23 óra között az RTL Klubot a szombati mélyrepülés ellenére is a készülékek előtt ülők 18,2 százaléka nézte átlagosan, míg a TV2-t a nézők 8,7 százaléka követte. A Cool a fent említett vasárnapi baki miatt veszített, de 7,1 százalékos közönségarány így is remek teljesítmény, a F+ pedig az egy héttel korábbi számait hozta (5,8% SHR). A Duna TV (3,9% SHR) beállt a 4 százalék alatti szintre, amelyet alulról kezd a Viasat3 (3,5% SHR) is megközelíteni.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.