2016. február 11. 11:31

A Tesla Motors csütörtökön sorban a tizenegyedik negyedéves veszteségéről számolt be, ami ráadásul messze nagyobbnak bizonyult az elemzői várakozásoknál. A bíztató eredmény-előrejelzést azonban ennek ellenére is a részvény árfolyamának erősítésével jutalmazták az értékpapírpiacok.

A negyedik negyedévben az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint 1,2 milliárd dollár, az egy évvel korábbinál 27 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett 320 millió dollár, részvényenként 2,44 dollár nettó veszteséget könyvelt el a Tesla. Egy évvel korábban, 2014 negyedik negyedévében részvényenként 86 cent volt a veszteség.

A Tesla éves forgalma 26 százalékkal, 4 milliárd dollárra emelkedett. Vesztesége 889 millió dollár, részvényenként 6,93 dollár lett, szemben a 2014-es 294 millió dollár, részvényenként 2,36 dollár veszteséggel.

Ezzel a kocsival vernék a Teslát

A 2003-ban alapított elektromos autókat gyártó vállalat még nem ért el éves nyereséget, az idei évben azonban már pozitív cash-flowra, valamint a kapacitásnövelő termelő beruházásra fordítani tervezett 1,5 milliárd dollár többletkiadás ellenére is némi nyereségre számít. A Tesla március végén mutatja be a 35 ezer dolláros új személygépkocsi modelljét, amelynek gyártását 2017 végén tervezi megkezdeni.

Elon Musk, a cég vezérigazgatója az eredmény-beszámolón közölte, hogy nem tart a nagyjából azonos árkategóriát képviselő Chevrolet Bolt elektromos autó konkurenciájától, amely előbb fog piacra kerülni, mint a Tesla Model 3. Rámutatott, hogy a Tesla minden konkurencia ellenére is nagyjából évente megduplázza termelését.

Számos helyen rendkívül jól fogy

A negyedik negyedévben 76 százalékkal, 17 ezerre növelte a Model S eladásait a Tesla. Az év egészében pedig 50 ezer Model S gépkocsit értékesített, 60 százalékkal többet, mint 2014-ben. A Tesla az idén összesen 80-90 ezer Model S és Model X eladását tervezi.

A Tesla részvénye gyengült az elmúlt napokban a Model 3 piacra vitelének elhúzódása miatt kialakult befektetői aggodalmak, illetve a Model X szabadidő autó akadozó piaci bevezetése miatt. A Tesla mindössze 206-ot szállított le a megrendelőknek a negyedik negyedévben a SUV modellből és a gyártást is visszafogta bizonyos minőségi hiányosságok javítása miatt. A csütörtöki eredmény-beszámolón tett bejelentés szerint azonban a Model X gyártását a második negyedévben már heti ezerre növeli. A Tesla részvénye 15 százalékkal emelkedett a szerdai zárás után a tőzsdén kívüli kereskedelemben. Az év eleje óta a részvény negyven százalékkal gyengült.

MTI