2014. november 27. 16:10

Idén már nem beszélhetünk robbanásszerű növekedésről a táblagépek piacán.

A tavalyi 52,3-hoz képest idén már csak 7,2 százalékkal nőhet a táblagépek globális piaca az IDC piackutató előrejelzése szerint. A lassulás mögött elsősorban az iPadek iránt mutatkozó csökkenő kereslet áll.

A cég ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a tabletek élettartamának növekedése miatt egyáltalán nem meglepő, ha az emberek elhalasztják vásárlásaikat. Az IDC szakértője szerint a gyártók eredetileg az okostelefonokhoz hasonlóan 2-3 éves ciklusokat vártak, amely után a tulajdonosok lecserélik táblagépeiket. A valóság ugyanakkor az, hogy sok felhasználó akár 4 évig is megtartja a készülékét. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a tabletek elég sokáig kompatibilisek maradnak a rajtuk futtatott újabb operációs rendszerekkel.

Szerk: Az Apple második generációs tabletje (jelenleg a hatodiknál tartunk) még megkapta az iOS 8-at, amely így a legtöbb felhasználó számára megmaradt egy tökéletes tartalomfogyasztó eszköznek.

A tabletek fejlődésének van egy másik ága, méghozzá azon eszközöké, amelyek egy billentyűzettel rögtön laptoppá alakíthatók. Az elmúlt időszakban ezek a kütyük is egyre vonzóbbak, vékonyabbak, olcsóbbak lettek, ám mindezek ellenére az idei 8,7 milliós rendelési darabszám mindössze 3,6 százaléka a teljes piacnak. Az IDC szerint a fogyasztók nehezen kötelezik el magukat a Windows 8 platform mellett, amely ezen eszközök nagy többségén fut.

Olvassa el cikkünket arról, hogy a Windows XP még mindig népszerűbb, mint a 8!

Az IDC előrejelzése szerint az idén 235,7 millió tablet fogy a világon. Ezek 67,7 százaléka androidos, 27,5 százaléka iPad és 4,6 százaléka futtat Windowst. Az egyéb kategória ezek mellett elenyésző.

A globális tablet-piac várható növekedése
(Forrás: IDC)

A tavalyi évhez képest ez az androidosok piaca 16, a Windows pedig 67,3 százalékkal növekedett. Az iPadek értékesítése viszont 12,7 százalékkal esik vissza.

A cég úgy számol, hogy 2018-ra a Windows platform piacot von el a másik két szereplőtől és az Android 64, az iOS 24,5, a Microsoft pedig 11,7 százalékkal részesedik majd az amúgy 286 milliós eladásból.

Idén egyébként a fejlődő piacok már nagyobb részt hasítanak ki, mint a fejlettek, bár a különbség még csak 50,6-49,4 százalék az előbbiek javára. 2018-ra azonban ez az arány már 52,2-47,8 százalék lesz.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.