Magyarországon mintegy 1300 pékség működik, amelyből évente 40-50 általában csődbe megy. A sütőipar éves árbevétele a múlt évben 86 milliárd forintot tett ki, ez évek óta csökkenő tendenciát mutat. A fehér kenyér előállítási költségéből mintegy 37 százalékot az anyagköltség, 24,8 százalékot az energiaköltség, 28,8 százalékot a bérköltség, a fennmaradó hányadot pedig az egyéb járulékos kiadások teszik ki, tette hozzá Werli.
A molnárok és a pékek úgy vélik, hogy a költségek növekedése miatt 10-15 százalékos áremelés lenne indokolt.
(MTI)
Bedühödtek a pékek a 69 forintos kenyér miatt
A beszerzési ár alatti értékesítés ellen tiltakozik a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) és a Magyar Pékszövetség.