3p

A Gazdasági Versenyhivatal szerint az összefonódás nem csökkenti a versenyt.

A Hungast Holding Zrt. (Hungast) irányításszerzése a Sodexo Magyarország Kft. (Sodexo) felett nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt a társaságok tevékenységi területén, ezért irányítást szerezhet a Hungast a Sodexo felett - állapította meg a versenyhatóság a Hungast összefonódás-bejelentésére indult versenyfelügyeleti eljárásban.

hiperrealista adásvétel-ábrázolás a Sodexo boszorkánykonyhájából, utalvánnyal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismerteti: az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok, így a Hungastot magába foglaló György-csoport és a Sodexo-csoport egyaránt foglalkozik étkezési szolgáltatás nyújtásával, ezen belül közétkeztetéssel oktatási, egészségügyi és egyéb közintézmények részére és munkahelyi étkeztetéssel.

A két vállalkozáscsoport együttes piaci részesedése a legmagasabb - 35-45 százalék közötti - az oktatási közétkeztetési piacon, ám a GVH szerint ezen a piacon sem igazolhatók káros horizontális versenyhatások (áremelkedés vagy minőségromlás) az összefonódással.

Ezt azzal indokolták, hogy a megrendeléseket jellemzően közbeszerzési eljárás keretében lehet elnyerni, az összefonódást követően is kellő számú, tendereken elindulni képes független vállalkozás marad a piacon, az önkormányzatok - a szolgáltatás igénybe vevői - pedig kifejezetten erős vevői alkupozícióval rendelkeznek. Az összefonódó felek továbbá nem tekinthetők egymás közeli versenytársainak, mert kevés olyan közbeszerzés volt, amelyen mindkét vállalkozáscsoport elindult, és adagszám szerinti szolgáltatási profiljuk is eltért.

A munkahelyi étkeztetésben a György-csoport piaci részesedése minimális, egy harmadik piaci szereplő a Sodexo-csoporténál lényegesen magasabb részesedéssel rendelkezik, így e piacon nem kell káros horizontális hatásokkal számolni. Egyéb közintézmények részére csak a György-csoport nyújt közétkeztetési szolgáltatást, így az összefonódás nem jár horizontális hatással. Az egészségügyi közétkeztetés piacán mindkét vállalkozáscsoport részesedése csekély mértékben haladja meg a 20 százalékot, egy piaci szereplő itt is lényegesen magasabb piaci részesedéssel rendelkezik, és van további három 10 százalék körüli piaci részesedésű vállalkozás is.

A versenyhatóság nem azonosított káros vertikális és portfólióhatást sem, mert az összefonódás nem hoz létre új vertikális vagy kiegészítő jellegű kapcsolódást, hiszen a Sodexo-csoport csak olyan tevékenységeket végez, amelyekre a György-csoport működése már eddig is kiterjedt.

Mindezek figyelembevételével a GVH megállapította, hogy a Hungast irányításszerzése a Sodexo felett nem csökkenti jelentős mértékben a versenyt - ismerteti közleményében a versenyhatóság.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!