2016. április 15. 10:16

Az OTP mai közgyűlésén a bank elnök-vezérigazgatója nem kímélte a vendégeket, finoman Varga Mihálynak és Patai Mihálynak is odaszúrt.

Az OTP mai közgyűlésének a gazdasági miniszter, Varga Mihály és a Bankszövetség elnöke Patai Mihály is megjelent. Csányi Sándor, az OTP vezére „elemében volt”. Miközben gratulált a kormánynak a magyar gazdaság stabilizálásához, nem fogta vissza magát, hiszen Varga Mihálynak azt mondta,

férfias jellemre vall, hogy elmert jönni egy banki közgyűlésre az elmúlt évek kormányzati döntéseinek ellenére.

A miniszter a megjegyzést nem vette fel és azt mondta az OTP Bank tavalyi évet értékelő közgyűlésén, hogy a kormány fontos partnerének tartja a pénzintézeteket a magyar gazdaság növekedési lendületének fenntartásáért és a családok előrejutásának megkönnyítéséért végzett munkában.

Kiemelte: a bankok hitelezési tevékenysége jelentősen hozzájárulhat hazánk gazdasági növekedéséhez a vállalati hitelezés bővítésével, a kormány otthonteremtési programjának támogatásával. A tárcavezető megköszönte az OTP Bank vezetőségének, hogy partnere volt az elmúlt években a magyar társadalmat leginkább terhelő gond megoldásában, a devizahitelek kivezetésében is.

A miniszter a pénzintézet közgyűlését tájékoztatta a jövő évi költségvetés sarokpontjairól. Mint mondta az áfacsökkentés és más intézkedések révén emelkedik a reálbér, javul a hazai termelők versenyképessége, növekszik a kereskedelmi forgalom, és a gazdaság is tovább fehéredik.

A bankok hitelezési képességéhez viszonyítva a vállalati hitelezés mértéke elmarad a kívánatostól - emlékeztetett a tárcavezető. Ezen a helyzeten javíthat, hogy a kormány elkötelezett a bankadó csökkentése mellett. Az EBRD-vel kötött megállapodásnak megfelelően a bankadó 2017-ben tovább mérséklődik.

A közgyűlés részvevőinek figyelmét Varga Mihály arra is felhívta, hogy az elmúlt öt évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon. A készpénz népszerűségében nemcsak a tranzakciós illeték játszik szerepet, hanem a bankkártya-elfogadóhelyek alacsony száma is – értékelt a tárcavezető. A kormány a helyzet megoldása érdekében a most készülő jövő évi költségvetésbe is beépít olyan elemeket, amely el kívánja hárítani azokat a technikai akadályokat, amelyek a terminálok kiépítése előtt állnak. A bankok részéről pedig erőteljesebb ösztönzést várnak annak érdekében, hogy az elfogadóhelyek száma jelentősen bővüljön - jelezte Varga Mihály.

Csányi Sándor az OTP kilátásai kapcsán nagyon optimista volt, szerinte véget ért a válság, a magyar bankrendszer és ezen belül az OTP is növekedési pályára állt. Hogy egyértelművé tegye a helyzetet, azt mondta:

"Le fogjuk lépni a magyar bankszektort"

és üzenve a Bankszövetség jelen lévő elnökének, Patai Mihálynak, aki az Unicredit elnök-vezérigazgatója, azt is hozzátette, hogy

"az Unicredit is mögöttünk lesz".

Az egyes leányvállalatok kapcsán hangsúlyozta, hogy a bolgár OTP a szokásokhoz híven ismét remekül teljesített. A DSK Bank új rekordprofitot ért el, ami nem csak az OTP, de a bolgár bankok történetében is egyedülálló volt, hiszen ekkora adózott eredményt még senki nem ért el. Az újabb kitörési pont azonban az orosz piacon várható Csányi szerint. Ott tavaly még veszteségesek voltak, ám az idei évben már jelentős nyereséggel számolnak. A várható dinamikus növekedés miatt megfontolják az akvizíció lehetőségét, ahogy Horvátországban is vizsgálják a terjeszkedésnek ezt a módját. Mint arról beszámolt, a bank likviditási helyzete és a meglévő tőke hétteret nyújt további felvásárlásokhoz. A legnagyobb kockázat az ukrán piacon van, véleménye szerint, ha a szerkezeti reformokat végrehajtja-e az ukrán kormány, akkor ott is jobb időszak jöhet majd.

A jövőt illetően a közgyűlés előtt Csányi Sándor elmondta, hogy számos fejlesztés zajlik a banknál, ezek azt célozzák meg, hogy minél többen intézzék online a pénzügyeiket. Az a cél, hogy minél kevesebb emberi kéz érintésével, minél gyorsabban lehessen ügyeket elektronikusan intézni az OTP-nél.

mfor.hu

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!