2017. május 24. 11:37

Egy áprilisi kormányrendelet és a webes áruházak csomagkezelési gyakorlata miatt.

Sokan tapasztalják mostanában, hogy a külföldről rendelt csomagjaikat nem hozza ki a posta, csak egy értesítőt küld a címre, hogy hol lehet átvenni a küldeményt. Portálunknál is jelentkezett olyan vállalkozás, amelyikhez nem kézbesítette közvetlenül a címre a küldeményt a posta, a cég illetékesének be kellett fáradnia az illetékes hivatalba, hogy átvehesse a csomagot. Korábban ez nem így volt, amit megrendeltünk, azt kihozták, nem nekünk kellett elmenni a postára - panaszkodtak szerkesztőségünknek.

Csak egy értesítő érkezik 

Megkerestük a postát, hogy mondják el, miért nem viszik ki a csomagokat. A cég a webes áruházak csomagkezelési gyakorlatával, valamint egy viszonylag friss kormányrendelettel magyarázta az eseteket.

Mint írták, a posta mind a belföldi, mind a külföldről érkezett csomagok esetében megkísérli a kézbesítést.

Ugyanakkor a nemzetközi küldeményforgalomban állandó jelenség, hogy az alacsony postázási költséget vagy ingyenes szállítást jelző webáruházak jellemzően nem csomagként postázzák a küldeményeket, hanem úgynevezett nemzetközi közönséges levélként, amelyhez nem társul részletes nyomkövetés és kézbesítési időgarancia sem. Különösen igaz ez a Távol-Keletről, illetve a tengerentúlról rendelt küldeményekre.

A hazai szabályozás is változott. Egy idén április 8-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a posta mellőzheti a  324x229x24 millimétert meghaladó méretű, nem könyvelt küldemények kézbesítését a megadott címre. Az ilyen küldeményeket a levélszekrényben hátrahagyott értesítőben megjelölt postahivatalban lehet átvenni.

A könyvelt nemzetközi küldemények kézbesítési folyamata nem változott - rögzítette a cég. Vagyis ezeket a csomagokat továbbra is kiviszik a címre.

Aki tehát külföldi webáruházban vásárol, készüljön arra, hogy amennyiben az értékesítő csomagkezelése nem kompatibilis a magyar posta gyakorlatával, akkor a pakkot csak valamelyik hivatalban tudja átvenni. (A posta jelzése szerint egyébként a 444.hu portál egyik cikkében leírt esetre vonatkozó kézbesítési eljárás - a szerző nadrágot rendelt külföldről, amit csak hosszas procedúra után kapott meg a postától - nem azonos a fent leírtakkal. Az egy vámeljárás alá tartozó könyvelt küldemény volt.)

Baka F. Zoltán

mfor.hu