2017. május 24. 11:37

Egy áprilisi kormányrendelet és a webes áruházak csomagkezelési gyakorlata miatt.

Sokan tapasztalják mostanában, hogy a külföldről rendelt csomagjaikat nem hozza ki a posta, csak egy értesítőt küld a címre, hogy hol lehet átvenni a küldeményt. Portálunknál is jelentkezett olyan vállalkozás, amelyikhez nem kézbesítette közvetlenül a címre a küldeményt a posta, a cég illetékesének be kellett fáradnia az illetékes hivatalba, hogy átvehesse a csomagot. Korábban ez nem így volt, amit megrendeltünk, azt kihozták, nem nekünk kellett elmenni a postára - panaszkodtak szerkesztőségünknek.

Csak egy értesítő érkezik 

Megkerestük a postát, hogy mondják el, miért nem viszik ki a csomagokat. A cég a webes áruházak csomagkezelési gyakorlatával, valamint egy viszonylag friss kormányrendelettel magyarázta az eseteket.

Mint írták, a posta mind a belföldi, mind a külföldről érkezett csomagok esetében megkísérli a kézbesítést.

Ugyanakkor a nemzetközi küldeményforgalomban állandó jelenség, hogy az alacsony postázási költséget vagy ingyenes szállítást jelző webáruházak jellemzően nem csomagként postázzák a küldeményeket, hanem úgynevezett nemzetközi közönséges levélként, amelyhez nem társul részletes nyomkövetés és kézbesítési időgarancia sem. Különösen igaz ez a Távol-Keletről, illetve a tengerentúlról rendelt küldeményekre.

A hazai szabályozás is változott. Egy idén április 8-án hatályba lépett kormányrendelet szerint a posta mellőzheti a  324x229x24 millimétert meghaladó méretű, nem könyvelt küldemények kézbesítését a megadott címre. Az ilyen küldeményeket a levélszekrényben hátrahagyott értesítőben megjelölt postahivatalban lehet átvenni.

A könyvelt nemzetközi küldemények kézbesítési folyamata nem változott - rögzítette a cég. Vagyis ezeket a csomagokat továbbra is kiviszik a címre.

Aki tehát külföldi webáruházban vásárol, készüljön arra, hogy amennyiben az értékesítő csomagkezelése nem kompatibilis a magyar posta gyakorlatával, akkor a pakkot csak valamelyik hivatalban tudja átvenni. (A posta jelzése szerint egyébként a 444.hu portál egyik cikkében leírt esetre vonatkozó kézbesítési eljárás - a szerző nadrágot rendelt külföldről, amit csak hosszas procedúra után kapott meg a postától - nem azonos a fent leírtakkal. Az egy vámeljárás alá tartozó könyvelt küldemény volt.)

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.