2017. április 20. 09:25

A MU és City sok pénzt söpört be az előző szezonban.

Ha a gólgyártásban nem is, de a bevételek növelésében világszerte nem volt jobb klub a Manchester United csapatánál a 2015-2016-os szezonban - erre jutott elemzésében az egyik legnagyobb tanácsadó cég, a Deloitte. A BBC által idézett riport szerint a Premier League 20 csapata 3,6 milliárd font bevételt ért el az előző szezonban.

Boldog manchesteriek... 

Az adózás előtti eredményük viszont negatív lett, 110 millió fontot vesztettek abban az idényben. Ennek oka elsősorban az volt, hogy túl sokat költöttek a játékosokra, de az igazgatási költségek és egyszeri díjak is rontották az eredményt.

Legutóbb egyébként a 2012-2013-as szezonban tudott pozitívan zárni a liga. A szakértők azonban nem aggódnak emiatt, ugyanis egyszeri tételek húzták le az eredményt, mint például a Chelsea és az Adidas közti elszámolási ügylet.

Koncentráljunk inkább a tetszetős számokra: a liga 10 százalékkal növelte bevételeit. Ez főleg a tévés közvetítési jogdíjakból származott. A két manchesteri klub, a United és a City járt az élen: együttesen 160 millió fonttal hízlalták bevételeiket, lényegében annyival, amennyi az összes többi csapathoz befolyt.

A MU kapcsán azt is megállapítja az elemzés, hogy abban a szezonban a világon semelyik más klub nem volt képes akkora bevétel-növelésre - 30 százalékosra -, mint Rooney és társai. Tavaly 515 millió fontot kasszíroztak be, köszönhetően a Bajnokok Ligája részvételnek és a masszív kereskedelmi forgalomnak.

Idén még bőségesebb év vár a liga csapataira, a tavaly nyáron kötött televíziós közvetítési jogokra visszavezethetően - jósolja a Deloitte.

mfor.hu