TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az amerikai Pfizer Inc. gyógyszeripari konszern hétfőn bejelentette konkurense, az Allergan Plc. felvásárlását.

A 160 milliárd dolláros üzlettel a svájci Novartis AG vállalatot megelőzve a világ legnagyobb gyógyszeripari csoportosulása jön létre.

A tranzakciós érték 16 százalékkal a pénteki záróárfolyam felett árazta be az Allergan részvényeit. Az Allergan részvényesei 11,3 részvényt kapnak az új vállalatban minden egyes részvényükért cserébe, a Pfizer részvényesei pedig egy az egyben válthatják át papírjaikat. A Pfizer részvényesei 56 százalék, az Allergan részvényesei pedig 44 százalék tulajdonrésszel rendelkeznek majd az új vállalatban. A Pfizer igazgatótanácsának mind a 11 tagja átül az új vállalat igazgatótanácsába, ahol az Allergan négy taggal képviselteti majd magát.

A Viagrát gyártó Pfizer a Botoxról ismert, dublini székhelyű Allergan felvásárlásával adóterhei csökkentése érdekében Írországba helyezi át központját. A társasági adó az Egyesült Államokban 35 százalék, Írországban pedig 12,5 százalék.

Az üzlet lezárása 2016 második felében várható. A tranzakció keretében a Pfizer üzletét az Allergan üzletébe olvasztják be, majd az így létrejött vállalatot átnevezik Pfizer Plc.-nek dublini székhellyel.

Az egyesült konszern vezérigazgatói posztját Ian Read, a Pfizer vezérigazgatója tölti majd be, az Allergan vezérigazgatója Brent Saunders pedig elnök-ügyvezető igazgatóként szolgál tovább.

Tavaly a Pfizer a brit AstraZeneca Plc. gyógyszeripari vállalatot próbálta meg felvásárolni szintén adócsökkentési céllal. A 118 milliárd dollárra becsült üzlet végül nem valósult meg, mivel a felek nem tudtak megegyezni az árban.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.