<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

Ismét pénzügyi befektetők többségi tulajdonába kerülhet a hazánkban is jelen lévő Burger King. A világ második legnagyobb gyorsétteremláncának jövedelmezősége romlik: nyeresége a legutóbbi negyedévben hatodával csökkent, miközben a nagy rivális McDonald’s 12 százalékos pluszt ért el. A Burger King itthon a válság közepette is növelte forgalmát, profitja viszont zuhant 2008-hoz képest. Mfor.hu háttér.

Ismét pénzügyi befektetők kezébe kerülhet a Burger King, adta hírül jól informált forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal. Az amerikai üzleti napilap szerint a cég képviselői több lehetséges vevőjelölttel is tárgyaltak az elmúlt hetekben - az érdeklődők között van például a 3i Grup nevű brit holding. A Burger King egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit.

A világ második legnagyobb gyorsétterem-hálózatát a 2000-es évek elején már birtokolták pénzügyi befektetők, akik 2006-ban tőzsdére vitték a céget, így részesedésük mára mintegy 30 százalékra csökkent.

A társaság jelenleg 12 ezer étteremmel rendelkezik a világ 75 országában, tőzsdei értéke 2,3 milliárd dollárra rúg.

Soványodik a Burger, hízik a McDonald's

Az eladásról szóló hírek nem sokkal azután reppentek fel, hogy a cég nem túl fényes eredményeket tett közzé. A 2009/2010-es üzleti év júniussal végződött negyedik negyedévében az árbevétel egy százalékkal 623 millió dollárra csökkent, a nyereség pedig 17 százalékos mínuszt produkálva 49 millió dollárra olvadt.  Az egész üzleti évet tekintve a forgalom 2,5 milliárd dollárt tett ki, ami egy százalékos visszaesés a korábbi évhez képest, a profit pedig hét százalékkal 187 millió dollárra zsugorodott.

John Chisdey, az étteremlánc vezére az eredmények ismertetésekor úgy nyilatkozott, hogy a negatív trend elsősorban a magas amerikai munkanélküliségre és a gazdaság kilábalásával kapcsolatos bizonytalanságra vezethető vissza. Szerinte a 2009-2010-es üzleti év az egyik legnehezebb esztendő volt a társaság "újkori" történetében.

A Burger King legnagyobb riválisát, a McDonald’s-ot viszont nem viselte meg ennyire a válság: árbevétele öt százalékkal 5,95, adózott eredménye pedig 12 százalékkal 1,23 milliárd dollárra nőtt az idei második negyedévben. A cég ezt azzal magyarázta, hogy a válság óta a fogyasztók világszerte az olcsóbb éttermi láncokat részesítik előnyben. (Hogy valóban olcsóbbak-e, azon temészetesen lehetne vitatkozni - a szerk.)

Hatmilliárdot költöttünk BK-burgerekre

Itthon még relatív jól tartotta magát a Burger King 2009-ben. A hazai éttermeit üzemeltető Fusion Zrt. árbevétele átlépte a hatmilliárd forintot, ami 2008-hoz képest 3,5, 2007-hez viszonyítva pedig húsz százalékos növekedést jelent.   Igaz, az üzemi tevékenység eredménye már jelentősen csökkent 2008-hoz képest, 368 millió forintról 261 millió forintra:Az adózott eredmény még ennél is nagyobb mértékben zuhant - tavaly 124 millió forintot tehetett zsebre a cég a 2008-as 297 millió forint után, derül ki a társaság beszámolójából.


Összehasonlításul: a McDonald’snak - saját közlése szerint - tavaly 37,4 milliárd forint árbevételt és 977 millió forint üzemi eredményt sikerült összehoznia hazánkban.

Wéber Balázs

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.