<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A legnagyobb amerikai cégek vezetőinek átlagfizetése 262-szerese az alkalmazotti jövedelmeknek. A tengerentúli menedzserek átlagosan napi 42 ezer dollárt keresnek egy friss tanulmány szerint. Hazánkban jóval szerényebbek a különbségek.

Tavaly tovább nyílt a fizetési olló a vezetők és az alkalmazottak között az Egyesült Államokban. Korábban csupán egyszer mértek százalékosan nagyobb különbséget a tavalyi számoknál. A csúcsévben, 2002-ben 300-szor kerestek többet a főnökök a beosztottaknál.

A legalább 1 milliárd dollár forgalmú vállalatok vezetői átlagosan 10,98 milliós éves fizetést kaptak, ami a beosztotti státuszban lévők jövedelmét 262-szer múlja felül - áll az Economic Policy Institute (EPI) jelentésében.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a különbség annak fényében is figyelemre méltó, hogy 2002 óta a jövedelmi viszonyok jelentősen változtak, akkor ugyanis 143 foglalkoztatott keresett annyit, mint egy cégvezető.

Ugyan a tengerentúlihoz hasonlóan pontos magyarországi adatok nem állnak rendelkezésre, a becslések szerint nálunk is folyamatosan nő különbség a felső szinten lévők javára. A fellelhető adatokból arra lehet követeztetni, hogy a 180 ezer forint körüli hazai bruttó béreknél a vezető cégek első emberei átlagosan 40-50-szer kereshetnek többet.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:
A vállalatok növekedése nem jár fizetésemeléssel
Előrelépési vágy és pénz motiválja a hazai üzletembereket
Csúcson a világcégek vezetőinek fizetése
Menedzsersorsok: mi lesz az öregdiákkal?
Jól keresnek a magyar menedzserek

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.